STIRI din TRADITII SI OBICEIURI: Mestesuguri artistice traditionale – olimpiada 2014

Micii Mari Meşteşugari din nou la Sibiu!

În perioada 6-11 august 2014, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului găzduieşte cea de a XIX-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei “Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Proiectul cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional este organizat de Complexul Naţional Muzeal ASTRA în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu şi în colaborare cu Institutul Confucius Sibiu.

Ediţia din acest an reuneşte 250 de participanţi, din toate judeţele ţării (elevi şi profesori) şi se bucură de participare internaţională, prin prezenţa a două grupuri de elevi din Republica Populară Chineză şi Republica Bulgaria, care vor participa la workshop-uri alături de colegii lor din România.

De joi, 7 august, până duminică 10 august 2014, micii meşteşugari, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, vor anima gospodăriile Muzeului în aer liber. În zilele de vineri, 8 august şi sâmbătă, 9 august participanţii, îmbrăcaţi în portul popular specific zonei de provenienţă, vor putea fi admiraţi şi în Piaţa Mică, la Casa Artelor.

„Vă invităm să ne bucurăm împreună şi în 2014, de îndemânarea micilor meşteşugari participanţi, care cu siguranţă vor fi nerăbdători să împărtăşească vizitatorilor de orice vârstă din tainele meşteşugului practicat, vor fi dornici să îşi exerseze îndemânarea în cadrul atelierelor practice (la războiul de ţesut, sculptură lemn, metaloplastie, încondeiat ouă, confecţionat podoabe din mărgele, confecţionat păpuşi în port popular, pictat icoane pe sticlă şi pe lemn, brodat sau chiar la roata olarului), a declarat Elena Găvan, muzeograf responsabil de eveniment.

Şi în acest an, concomitent, se va desfăşura cea de a VI-a ediţie a Taberei de meşteşuguri „Fără limite – Împreună întru tradiţie”, dedicată copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi din întreaga ţară. În acest an participanţii vor fi elevii sibieni de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Nr. 1 (cu dizabilităţi mentale) şi Nr. 2 (cu dizabilităţi auditive). Copiii vor învăţa de la cei mai iscusiţi meşteri populari să realizeze obiecte de inspiraţie tradiţională şi vor cunoaşte patrimoniul Muzeului ASTRA îndrumaţi de ghizi!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.