STIRI din ORTODOXIE / RELIGIE: In biserica romaneasca din Cipru, Sfanta Chiriachi, un ierarh grec a slujit in limba romana (foto)

Duminică, 6 iulie, Biserica Românească din Cipru și-a sărbătorit cel dintâi hram, Sf. Mare Muceniță Chiriachi – informeaza, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, parintele paroh al bisericii. Cu această ocazie, în mijlocul comunității românești din insulă, a slujit Înaltpreasfințitul Părinte Timotheos, Mitropolit de Bostra (Patriarhia Ierusalimului), înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte Părintele Meletie Barbu, ecleziarhul Mănăstirii Kikos, Ierodiaconul Modest Cozaciuc, viețuitor al aceleiași mănăstiri, și Părintele Ciprian Mega, parohul Bisericii Românești din Cipru.

”Aici, în Biserica Sfintei Chiriachi și a Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, nu suntem în România, dar nu suntem nici în Cipru. Suntem în Ierusalim, iubiții mei fii sufletești! Nu vă spun acest lucru pentru că eu vin de la Ierusalim. Nu despre Ierusalimul pământesc vă vorbesc, ci despre Cetatea aceea în care Domnul Hristos ne-așteaptă. Cetatea aceea pe care trebuie să o cucerim cu dragoste jertfitoare și cu inimă înfrântă. O fereastră deschisă mereu spre acest Ierusalim ceresc este și Biserica românilor din Cipru, în care slujim astăzi.

Vă felicit pentru ceea ce ați realizat aici. Domnul Hristos să vă-ntărească să continuați această minunată lucrare începută!”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Timotheos.

Credincioșii prezenți au fost sensibilizați de dragostea ierarhului grec de a sluji în limba română.

După slujirea Sfintei Liturghii, toți cei prezenți au fost invitați în sala socială a Bisericii, la o agapă cu mâncăruri tradiționale românești, pregătite de Comitetul de doamne. Cu această ocazie, s-a citit și un referat, întocmit de Consiliul Parohial, privind activitatea de pe parcursul celor doi ani de existență a parohiei.

Lucrată în România, în stil tradițional maramureșean, biserica a fost transportată și înălțată în insulă în vara anului 2012. Pe 1 octombrie 2012, în prezența a peste două mii de credincioși români și ciprioți, Biserica Românilor din Cipru a fost binecuvântată pentru slujire de către Înaltpreasfințitul Părinte Isaia, Mitropolit de Tamassos și Orinis. Evenimentul a fost mediatizat de toate televiziunile cipriote (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolit de Filipopole (Biserica Ortodoxă Bulgară), prezent la eveniment, a dăruit Bisericii o părticică din moaștele Sfintei Chiriachi, în semn de prețuire pentru parohie, singura comunitate de emigranți din Cipru care a reușit să-și construiască propria biserică.

În ultimele luni ale anului 2012 și prima jumătate a anului 2013, preotul paroh și comunitatea au muncit pentru înzestrarea Bisericii cu cele necesare desfășurării lucrării liturgice: Sfinte Vase, obiecte liturgice, veșminte, cărți de cult. A fost adusă și montată catapeteasma, sculptată în lemn de stejar. Au fost pictate icoanele bizantine, care împodobesc biserica.

Pe 6 octombrie 2013, biserica a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Isaia, Mitropolitul locului, și de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, înconjurați de un sobor de preoți, din România, din Grecia și din Cipru.

În 2014, înaintea Sfintelor Paști, au fost încheiate lucrările la sala socială a bisericii. Purtând numele Părintelui Arsenie Boca, această clădire este destinată, în primul rând, școlii parohiale, unde, sub forma cursurilor de week-end, copiii din comunitate învață să scrie și să citească în limba română, intră în contact cu informațiile elementare din cultura și istoria poporului din care provin și participă la catehezele săptămânale. Totodată, clădirea este folosită și pentru alte evenimente din viața comunității, pentru agapele duminicale, pentru expoziții etc.

Tot înaintea Sfintelor Paști, a fost montată o impresionantă poartă maramureșeană, sculptată în lemn masiv, și a fost construit un foișor, pentru evenimentele în aer liber.

Parohia desfășoară o intensă activitate în plan social-filantropic. În zilele de miercuri din prima și ultima săptămână a fiecărei luni, preotul paroh vizitează românii aflați în detenție în penitenciare sau în arestul poliției. Săptămânal, în fiecare vineri, adesea însoțit de credincioși din comunitate, Părintele Ciprian este prezent în spitalele unde sunt internați bolnavi de origine română, săvârșind Taina Sfântului Maslu, spovedindu-i și împărtășindu-i.

În plan socio-cultural, pentru a menține unitatea comunității. Biserica organizează frecvent seri românești, invitând artiști îndrăgiți de credincioșii români. Astfel, pe 1 octombrie 2012, a fost organizat un extraordinar concert de muzică veche românească, în interpretarea lui Grigore Leșe. Pe 15 decembrie 2013, românii din Cipru au colindat împreună cu Ștefan Hrușcă. Pe 21 aprilie 2014, a fost invitat actorul Doru Octavian Dumitru, care a transmis un mesaj cu o profundă încărcătură creștină, printr-un neobișnuit spectacol de comedie.

Cu fiecare sărbătoare, comunitatea se mărește. Deși sunt încercați de neajunsurile materiale, foarte mulți fiind fără locuri de muncă, românii din Cipru au găsit un sprijin în Biserica lor, care îi asigură neîncetat că Cineva le poartă de grijă – mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.