STIRI din SUA – ORTODOXIE Religie: Familia Ortodoxa Crestina – lacas al lui Hristos

In utlimele zile, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a transmis un mesaj Arhiepiscopului Demetrios al Americii, cu ocazia deschiderii celui de-al 42-lea Congres al Laicilor si Clericilor din America, de sub Patriarhia Ecumenica, în orașul Philadelphia.

In mesaj, se arata:

“Acest Congres al laicilor si clerului (…) a ales ca punct focal de examinare tema: “Familia Ortodoxă Crestina: lacas al lui Hristos și marturisire a Evangheliei Sale”, care este utila și foarte importanta, mai ales acum, în dezvoltarea continua a omenirii”.

“Domnul nostru, prin prima sa minune din Cana Galileii, a binecuvântat Taina Sfântă a Căsătoriei, în care două persoane de sexe diferite se alatură pentru a fi una, cei doi devenind un singur trup. Aceasta Taina este una profunda și se referă la Hristos și la Biserica (Efeseni 5: 31-33).

Prin această unire, a celor două persoane, de sex masculin și de sex feminin, în Hristos, familia devine lacas al lui Hristos, din Care orice familie, îşi trage numele, în cer şi pe pământ (Efeseni 3: 15-16)”; fiecare familie, fiecare origine genealogica și prezența pe pământ a unei familii care se trage din celula lui Adam și Eva, prin care viața merge mai departe, mosteneste pământul și Impărăția Cerească oferite omului care a fost creat după chipul și asemănare lui Dumnezeu – mai explica Patriarhul Bartolomeu.

“Viața omului este cu siguranță o problemă serioasă, o luptă spirituală și calea spre un scop care este Cerul. Căsătoria este vehiculul cel mai important și cea mai importanta pe aceasta cale; căsătoria în Hristos și legătura conjugală, căsătoria fără pată (Evrei 13, 4), Taina profunda (Efeseni 5, 32). Aceasta demonstreaza, de asemenea, că succesul sau eșecul, progresul sau distrugerea vieții spirituale încep cu căsătoria.

Remarcam că, în societatea în care trăim, instituția familiei sfintite de Dumnezeu suferă lovituri serioase din partea naturii predominante a desfătării contemporane, care nu favorizează jertfa totală a unuia dintre soți catre celalalt și copii, dar cultivă relații trecătoare, personale, vizând eliberarea din legaturile comuniunii căsătoriei și egoista auto-satisfacere a omului, golindu-l, in esenta, pe om, lasandu-l mizerabil și izolat, lipsit de binecuvântarea lui Dumnezeu.

Instituția căsătoriei și a familiei creștine ortodoxe este, în primul rând, o cale a iubirii, în al doilea rând o cale a exercitiului comuniunii spirituale, în al treilea rând o cale a creativitatii și, în al patrulea rând, o cale comuna spre Cer, spre Impărăția Cerească. Este o chemarea lui Dumnezeu, ea este o imbinare de diversitate, care duce la perfecțiune, și, prin urmare, soții devin, de asemenea, împreună moștenitori ai harului vieții (1 Petru 3, 7).

Având în vedere Patristica, din care invatam ca nimic nu inseamna vietuire impreuna, decat iubirea dintre bărbat și femeie, trairea împreună a persoanelor de același sex, drept cupluri, nu este o practică acceptată în sânul Bisericii noastre Ortodoxe, care păstrează neîntinată acuratetea adevărului evanghelic. Aceasta nu este conforma poruncilor lui Dumnezeu și vine în contradicție cu spiritul Evangheliei. Ca slujitori ai Bisericii și lucrarii sale mântuitoare, noi ar trebui să păstram întotdeauna o poziție clară și fără echivoc privind acest subiect care reapare în mod constant, pentru că numai acolo unde se afla soțul și soția și copiii, si exista înțelegere și persoane conectate prin legături de virtute, acolo, în mijlocul lor, se afla si Hristos, spune Sfântul Ioan Gură de Aur (Geneza, Omilia 6, PG 54, 616).

Biserica Mama, care este întotdeauna afectuoasa față de toți fiii ei, primeste si cheama intreaga lume la mântuire, credinciosi si păcătoși, sănătoși și bolnavi, puternici și slabi. Nu numai ca ea primeste pe toată lumea, ci oferă, de asemenea, tuturor posibilitatea pocăintei și mantuirii. Biserica, indiferent de trecerea a atât de multe secole, condamnă și reproșează păcatul și nu isi schimbă poziția ei față de acesta”.

“Tainic, prin Biserica și prezența lui Dumnezeu, in căsătoria în care bărbatul și femeia se unesc, ei devin una”.

“Copilul este puntea de legatura (Sf. Ioan Gură de Aur, Memorandum pentru Scrisoarea către Coloseni, Omilia 12, PG 62, 386-387)”.

Este necesara, cu orice pret, lupta pentru păstrarea instituției familiei traditionale ortodoxe, cu cultivarea fidelitatii conjugale, tratarea soțului sau sotiei, de către celălalt, ca persoană creată după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, solidaritate și unitate, urmand aceeasi cale, demonstrand ascultare, de preferat, catre acelasi parinte duhovnicesc, și mai ales lepădare de sine și sacrificiu constant, fără de care sfințirea și progresul spiritual al familiei ar fi de neatins.

Știm, frați, surori și copii, ca trăim într-o societate materialistă, care se distanțează continuu de morala și tradițiile ortodoxe și nu favorizează viața tradițională; o societate în care credința și devotamentul față de principiile tradiției noastre ortodoxe, de multe ori, par sau sunt considerate de unii ca ceva anacronic și străine necesitatilor vieții sociale moderne. Aici intervine responsabilitatea păstorului, asupra turmei pe care o pastoreste. Voi, fiii noștri spirituali din America, avand liberul arbitru și propria alegere și după multa trudă, pastrati comoara credinței apostolice autentice și tradiția, adevărul și autenticitatea Tainelor, comoara tradiției și a familiei, în ciuda mediului și limitărilor sociale, la fel de pure precum le-a pastrat Biserica Maică din Constantinopol de-a lungul secolelor. Astfel, prin purtarea crucii vieții, puteti deveni marturisitori ai adevărului lui Hristos, la care fiecare familie, din cer și de pe pământ, este chemata.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.