STIRI din SIRIA – POLITICA: VIDEO – SUTORO – o zi in lumea luptatorilor crestini siriaci (asirieni)

Crestinii Siriaci [asirieni], se considera, în general, ca se tem de rebelii islamisti și, prin urmare, în mod necondiționat s-ar afla in spatele regimului lui Assad, dar acest lucru nu este si cazul cantoanelor autonome predominant kurde, cunoscute sub numele de “Rojava”, acolo unde ei au propriile lor forțe armate. “Sutoro” este acum forța oficiala de securitate siriană creștină a cantoanelor autonome kurde din nord-estul Siriei.

Ea a fost fondata în 2013, ca front unit liber in apararea cartierelor creștine, dar s-a transformat oficial, la inceputul acestui an, pe 22 ianuarie, când creștinii siriaci au aderat cu trei cantoane autonome predominante kurde Cizire, Kobane și Efrin, din nord-estul Siriei.

Sutoro a inclus inițial localnici creștini, legati de Partidul de Uniune Siriac (SUP), dar oricine se poate alătura, acum, indiferent de afilierile sale politice.

Luptătorii creștini din Sutoro asigura orașele centrale ale cantoanelor, alături de forțele armate kurde, împotriva soldaților regimului și rebelilor islamici.

Sutoro asigură liniile de aprovizionare a frontului și se alătura ocazional luptelor, ori de câte ori au loc ofensive simultane ale grupurilor armate și jihadiste.

Comandamentul central Sutoro se afla, in prezent, în orașul predominant kurd din Al-Qamishli, considerat ca făcând parte din cantonul autonom Cizre.

Este un loc relativ sigur, in comparatie cu restul Siriei, sfâșiat de război, dar ciocnirile bruște din centrul orașului Al-Qamishli și lupta constantă la marginea orasului sunt frecvente in aceste zile.

Acest lucru se datorează faptului că întreaga provincie Al-Hasakah este împărțita între fortele armate rivale, conform agentiei AINA. Articolul de fata are in galeria sa media un material video care prezinta viata acestor luptatori crestini, in aceste zile, in cadrul SUTORO (www.lacasuriortodoxe.ro).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.