STIRI din ORTODOXIE: Botezul copiilor care refuza (VIDEO). Un preot ortodox refuza sa boteze o fata de trei ani

Un video de pe YouTube a prezentat, in ultimele zile, un preot ortodox care refuză sa boteze o fetiță de trei ani, care a refuzat la randul ei sa fie botezata, dand nastere unor controverse puternice, după ce mass-media din Grecia a preluat filmul.

Site-ul grecesc Romfea.gr a preluat si el video-ul legat de evenimentul in cauza, care a aprins discuții pe Internet și la televiziunea greceasca.

Preotul, care este un arhimandrit și slujeste in Biserica grec-ortodoxă din Munchen, i-a cerut scuze familiei, dar parerile au fost impartite daca a procedat sau nu corespunzator.

Ulterior, intr-un articol intitulat “Botezarea copiilor care nu isi doresc”, Protopopul Lawrence Farley a vorbit pentru radioul Retelei Ortodoxe din America, pe aceasta tema, lamurind problema care parea sa nu aiba rezolvare.

Video-ul prezinta o familie ortodoxă, alaturi de fiica lor în vârstă de trei ani, venita pentru a o boteza în Biserica grec-ortodoxă din Munchen. Intre preot si fetita s-a nascut, la un moment dat, un dialog în ​​limba greacă. Acesta a ajuns sa o intrebe daca vrea sa fie botezata, iar ea a răspuns negativ. Imediat dupa aceasta, se vede cum preotul se decide sa întrerupa botezul.

In explicatiile sale, Lawrence porneste de la intrebarea: preotul a procedat, sau nu a procedat, bine?, sustinand ca postarea unui astfel de videclip pe Internet, fara alte explicatii, se poate sa nu aduca roade spirituale si risca sa fie o rușinare publică a preotului in cauza. Sustinem si noi acelasi lucru, asa incat va prezentam in cele ce urmeaza explicatiile acestuia.

Acesta a precizat penru radioul Retelei Ortodoxe din SUA, conform Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe: “Îmi amintesc un botez similar in propria Biserica Sfantul Gherman din Langley, BC. O mama s-a convertit si a fost botezata împreună cu fiul sau mic. Băiatul nu era suficient de mare pentru a lua o decizie responsabila privind credința, insa (el era de aproximativ 4-5 ani), a fost destul de mare să știe că nu vrea sa fie scufundat în cristelnita în care mama sa a fost scufundata (pentru adulti, folosim un recipient mare – jgheab – pentru cufundare), incat sa fie intr-un final fortat sa intre in apa, de trei ori, de preot. Obiecția sa nu a fost una teologica; pur și simplu nu vroia sa se ude. Mama lui ne-a pregătit pentru această eventualitate, și am avut si noi pregatita o găleată. Am bagat baietelul în cristelnita, după care, cum era de așteptat, el a început să protesteze cu voce tare, incercand sa iasa. Am fost pregatit. Am ținut candidatul mic, pe loc, cu o mână, iar cu cealaltă i-am turnat o găleată de apă pe cap, de trei ori, spunând cuvintele prescrise. Apoi, el a iesit și slujba a continuat. Totul este acum bine; el pare sa dea semne ca m-a iertat”.

“Evident, cerințele sunt clare pentru adulți: ei trebuie să se pocăiască de păcatele lor (ceea ce implica o schimbare in viata) și să accepte credința ortodoxă, in care intenționează să trăiască de acum înainte ca creștin ortodox și să participe la Liturghie în fiecare duminică. Dar ce facem in cazul copiilor?

Unele tradiții legate de botez susțin că condițiile pentru botezarea adultului ar trebui respectate in totalitate, dar copiii nu se pot pocăi și sa-si dea acordul, incat ei ajung astfel sa nu fie botezati. Ortodoxia nu este de acord cu asta, si și-a botezat întotdeauna copiii, cu condiția ca părinții lor (nasii) sa fie credinciosi și sa-i creasca într-o viață de pocăință și de ucenicie in Hristos”.

“Dificultatea apare, nu la copiii sugari (unde totul pare a fi chiar putin dragut pentru cei de fata – aminteste parintele) ci la copiii care sunt destul de mari pentru a se opune, dar nu suficient de mari pentru lua decizii majore legate de viata, in mod responsabil. Nimeni nu va sugera vreodata ca un copil de 3-4 ani ar fi în măsură să decidă cu înțelepciune dacă ar trebui sau nu ar trebui sa mearga la scoala, sau sa decida ce cariera va alege, și nici ce partener de casatorie va alege, nici dacă sa imbratiseze sau nu o viață de călugărie. Din acest motiv, noi nu toleram căsătoria la copii, iar mănăstirile, deși acestea pot primi copii, nu ii vor tunde în călugărie complet până când acestia sunt mult mai maturi.

Copiii foarte mici nu sunt, prin urmare, pe poziția de a decide dacă sa devina sau sa nu devina creștini. Mai degrabă, această decizie rămâne in sarcina părinților (nasilor). Părinții decid dacă la vârsta de cinci ani va fi adus cu ei la biserică, sau daca copilul va merge la școală, iar cel mic, la acea vârstă, nu are nimic de spus despre asta.

Dumnezeu le acordă părinților responsabilitatea grea a creșterii copiilor. Ei îndeplinesc această responsabilitate de predare catre propriii lor copii a rugaciunii si mersului la biserică, a mersului la scoala și a obiceiului de a fi onesti în toate relațiile lor. Copiii pot respinge, desigur, credința și botezul primit odată și să devină apostati, la fel cum ar putea respinge sfatul părinților de a fi onesti și să devină hoți. Toată lumea are libera voință, inclusiv copiii, și nu toată lumea o folosește cu înțelepciune. Dar răspunderea părintească de predare a copiilor a ceea ce trebuie să facă în continuare, se pastreaza totuși. Uneori, acest lucru implică luarea deciziilor și luarea de măsuri care generează respingere din partea copilului. Copiii nu știu întotdeauna ceea ce este cel mai bine pentru ei. De aceea, Dumnezeu acordă putere supremă și responsabilitate părinților.

Daca experiența preotului și a familiei din Munchen ne învață ceva, atunci ar trebui sa ne invete înțelepciunea de a pregăti atât copilul cat si preotul pentru toate cazurile care pot apărea în timpul botezului. Din dezastrul observat pe YouTube, se pare ca toți cei implicați au fost cu totul surprinsi nepregatiti” – incheie Pr. Lawrence Farley, dupa cum mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe. Noi mergem mai departe, si spunem: nu doar copilul nu a fost matur si pregatit pentru a lua o decizie buna, ci de aceasta data, s-a intamplat sa fie la fel si preotul.

In galeria media a articolului de fata, gasiti materialul video in cauza (www.lacasuriortodoxe.ro).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.