STIRI din ORTODOXIE: Sfanta Olga, de la cruzime la sfintenie – 11 iulie

“Iar Legea a intrat şi ea ca se înmulţească greşeala; iar unde s-a înmulţit păcatul, a prisosit harul” (Romani 5,20).

Acolo unde dimensiunea păcatului părea înfricoșătoare, harul lui Dumnezeu a apărut mult mai mare decât pana atunci.

Ceva similar s-a intamplat si în viața Printesei rusoaice Olga, care a capatat recunoasterea de “Isapostolos” (intocmai cu Apostoli), la fel ca și Constantin cel Mare.

În viața Sfintei Olga, cinstita de către Biserica Ortodoxa astazi, 11 iulie, am citit că, după asasinarea soțului ei, prințul Igor de Kiev, ea s-a purtat cu o cruzime incredibilă și s-a răzbunat nu numai pe criminali, ci, totodata, pe intreaga comunitate careia acestia ii apartineau.

După ce Olga a fost inițiata în credința creștină, ea a călătorit la Constantinopol, unde a fost primita cu onoruri de către împăratul Constantin VII Porfiroghenetos (vezi foto: manuscris secolul 12), și se spune că a primit botezul de la Patriarhul Polyeuktos, primind numele de Elena.

Revenind in Kiev, deși a încercat să il converteasca pe fiul ei, Svetoslav (945-972), la Creștinism, acesta s-a incapatanat sa ramana pagan.

Când fiul ei a preluat conducerea statului, Olga a trăit “câțiva ani în pace adâncă, impartasind dragostea sa, fiului sau si oamenilor”. În acest timp, ea a încercat să-i conduca la lumina evanghelica pe nepoții sai, dar nu a reușit să-i boteze, din cauza opoziției tatălui lor.

Insa, unul dintre acestia, Vladimir, după moartea sa (969 AD), urmând exemplul luminos al bunicii sale, le-a cerut locuitorilor, prin decret de stat, sa fie botezati în râul Nipru. Așa a început oficial increștinarea poporului rus, prin învataturile si rugăciunile Sfintei Olga, Întocmai cu Apostolii.

Traducere si interpretare, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, dupa: Pr. Vasileios Kalliakmanis

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.