STIRI din Irak – Politica: Irakul solicita ajutor ONU. Rebelii au furat uraniu din Universitatea din Mosul

Autoritățile din Bagdad au cerut ajutor internațional, după ce insurgenții suniți au ajuns sa controleze părți ale țării, confiscand materiale radioactive folosite pentru cercetare științifică.

Condusi de Statul Islamic (cunoscut anterior ca ISIS), militanții au furat 40 kg de uraniu de la Universitatea din al doilea cel mai mare oraș din Irak, Mosul, care a căzut în mâinile insurgenților la începutul lunii iunie, ca parte a ofensivei lor în întreaga țară și în țara vecina, Siria.

O scrisoare catre Organizația Națiunilor Unite, citata de BBC, invită comunitatea internațională sa ajute “suficient, pentru a opri amenințarea utilizarii uraniului confiscat de către teroriști, în Irak și în străinătate”.

Agenția ONU pentru Energie Atomică (AIEA) nu vede motive de “nesiguranță, legate de securitate sau de riscul proliferarii nucleare in acțiunea rebelilor, intrucat nu era vorba despre uraniu îmbogățit”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.