STIRI din ARHEOLOGIE – BIBLIE: Proiectul Betsaida si descoperitorii lumii lui Iisus

Imaginați-vă mergand pe jos pe urmele lui Iisus și ale celor ce L-au urmat. Acum, imaginați-vă ca sunteti primul care descoperiti cladirile pe care Ei le-au văzut și ca descoperiti obiectele pe care Acestia le-ar fi folosit în viața Lor de zi cu zi, inclusiv produsele de uz casnic și ustensilele de pescuit.

“Acestea au fost experiențele seminaristei Elizabeth Siniscalchi și ale absolventului Preot Aaron Warwick, ambii participand, in sezonul 2014, la săpăturile Proiectului Betsaida”, a declarat Nicolae Roddy, profesor asociat de Vechiul Testament la Universitatea Creighton, Omaha, Nebraska, si co-director al Proiectului Betsaida, din 1996.

Seminarista Siniscalchi, din West Palm Beach, FL, și Pr. Aaron, preot la Biserica ortodoxa Sfanta Maria, Wichita, KS, impreuna cu Dr. Roddy, de asemenea, absolvent al Seminarului Sfantul Vladimir, au lucrat o perioadă de două săptămâni, in iunie și iulie. Ei au participat la săpăturile arheologice care ajuta la scotarea la lumina a lumii lui Iisus.

În timp ce Dr. Roddy și Pr. Aaron au lucrat la zona “pescuit”, numita “Zona C”, seminarista Siniscalchi a lucrat într-o altă secțiune din epoca fierului, în “zona A, Betsaida – Sud și Vest”, sub supravegherea directă a Dr. Sarah Kate Raphael, în prima săptămână, și a Dr. Carl Savage, de la Universitatea Drew, în cea de-a doua săptămână.

Menționat mai mult decat oricare alt oras din Noul Testament, cu excepția Ierusalimului și a Capernaumului, Betsaida, care înseamnă “Casa Pescarilor”, este cunoscut din Evanghelii ca orașul natal al Apostolilor Andrei, Petru, și Filip. Sfantul Ioan Gură de Aur a știut, din traditie, ca Iacov și Ioan, fiii lui Zevedeu, se adauga listei pescarilor.

Evangheliile relatează că Iisus a făcut minuni în împrejurimile Betsaidei, vindecand mai ales un om orb și hrănind o mulțime de oameni. Pentru că cetățenii săi nu au reușit să inteleaga sensul minunilor lui Iisus, orașul a fost blestemat, împreună cu Capernaumul și Horazinul din apropiere. Pierduta în istorie timp de aproximativ șaptesprezece secole, Betsaida a fost redescoperita în 1987; ea se afla la poalele Inaltimilor Golan în apropiere de malul nordic al marelui lac de apă dulce pe care Biblia il numește Marea Galileii, exact acolo unde o amintea istoricul primului secol, Josephus.

“O casă mare plină de unelte de pescuit a fost descoperita în primii ani de săpături”, prin Dr. Roddy. “In acest sezon, a fost descoperit un trotuar lat, care duce de Casa Pescarilor, jos, spre gura de vărsare a râului Iordan, datând din timpul lui Iisus, și l-am numit “Bulevardul Apostolilor”. “Un mare oraș din Epoca de Fier se afla inca dedesubt, fiind în curs de excavare”, a spus Pr. Aaron Warwick.

“Vreau cu adevărat să ii laud pe Elizabeth și Pr. Aaron, pentru contribuțiile lor la aceste sapaturi, nu numai pentru munca grea, ci, totodata, pentru exemplele personale pe care le-au oferit, astfel, in fata altor voluntari”, a incheiat Dr. Roddy.

In cadrul Universitatii Creighton, Dr. Roddy predă cursuri în Biblia Ebraică / Vechiul Testament. Dr. Roddy este si asociat al Centrului Goren-Goldstein pentru Studii Iudaice la Facultatea de Litere a Universitatii București, din România. El a predat la mai multe universități din România și a sustinut prezentări științifice suplimentare în Israel, Roma, Berlin, Viena, si Amsterdam.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.