STIRI din Rusia – Ucraina: Biserica Ortodoxa Rusa face tot posibilul pentru a-i ajuta pe refugiati

Regiunea Rostov, din Rusia, a declarat stare de urgență privind ajutorul acordat refugiaților din Ucraina, iar Biserica face tot posibilul pentru a sprijini persoanele care sosesc, pentru a le ajuta sa scape de “groaza și frică”, a raportat Mitropolitul Mercurie de Rostov și Novocherkassk, in aceste zile, conform RIA Novosti, la o conferința de presă dedicată sărbătoririi a 700 de ani de la Nașterea Sfantului Serghie de Radonej.

“Situația refugiaților din Ucraina este foarte tensionată. Ei ajung in regiunea Rostov și sunt, în prezent, cazați în tabere. De acolo, unii dintre ei sunt apoi trimisi in alte regiuni. Regiunea a declarat stare de urgență privind ajutoarele pentru refugiați. Aceasta se referă la agenții de stat, Biserica și organizații publice”, a spus Mitropolitul Mercurie.

Potrivit acestuia, Biserica ia parte la toate programele de ajutorare a refugiatilor efectuate de către stat. În ceea ce privește Biserica, este vorba în principal de probleme de îndrumare spirituală, pentru că oamenii vin deprimati, trecand frontierele, în unele cazuri, pe căi ascunse și sub schije, și de aceea este necesar sa ii intarim spiritual. Clericii merg regulat in taberele de refugiați, fac rugăciuni de ajutorare sau pentru cei ucisi; persoanele sunt ajutate sa ajunga in biserici si sa se roage – acest lucru este foarte important. Preoții vorbesc cu oamenii, iar teama și groaza lor dispar încetul cu încetul”, a marturisit ierarhul.

Departamentele sociale ale eparhiilor “lucrează foarte activ in acordarea de ajutor umanitar și strângerea de fonduri”, a adăugat Mitropolitul Mercurie.

“Desigur, nu distribuim bani, dar cu fondurile strânse am cumpărat principalele necesități, alimente și haine. Un preot mi-a solicitat recent și a raportat nevoia unui frigider și a unei masini de spălat pentru un centru de cazare. Ele i-au fost livrate în aceeași zi. Dar, cu toate acestea, situația din regiune este dificila”, a subliniat Mitropolitul.

După cum s-a raportat anterior, 25343 de cetățeni ucraineni au fost amplasati pe teritoriul regiunii Rostov, printre care 9259 de copii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.