Mânăstirea Cârcea îşi cinsteşte Ocrotitorul

Astăzi, de praznicul Sfântului Antonie cel Mare, Mânăstirea Cârcea, de lângă Craiova, îşi cinsteşte Ocrotitorul spiritual.

Mânăstirea Cârcea a fost ctitorită în anul 1990 de obştea credincioşilor din localitate, deşi temelia a fost turnată în urmă cu mai bine de 40 de ani, autoritatile comuniste s-au opus ridicării aşezământului. Înălţarea bisericii s-a terminat în 1992.

Tradiţia orală spune că aici, cu secole în urmă a fost un aşezământ monahal pentru călugări. Există chiar o cruce mare din piatră, cu inscripţii chirilice, la 15 m de altarul actualei biserici. Bătrânii satului spun că pe vremuri, luau apă din “fântâna călugărilor”, iar la 500 m. sud-est de mânăstire este un deal numit “la călugări”, unde acum este un cimitir şi o mică biserică.

În ziua hramului acestui aşezământ monahal, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de IPS Părinte Mitropolit dr. Irineu Popa. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit hirotonia întru diacon a tânărului teolog Daniel Văetiş şi hirotonia întru preot a diaconului Lucian Dodenciu, amândouă hirotoniile fiind făcute pe seama Catedralei Mitropolitane “Sfântul Dumitru” din Craiova.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.