STIRI din ARHITECTURA: rusii reconstruiesc o biserica ortodoxa distrusa de Napoleon

Biserica ortodoxa Tăierea Capului Sfantului Ioan Botezătorul, distrusa de francezi la retragerea lor din Moscova, în 1812, va fi reconstruita în apropierea zidurilor Manastirii Novodevichy, conform Interfax, care l-a citat pe Vladimir Resin, adjunct in Duma de Stat și consilier al Patriarhului rus ortodox Kirill.

“Costul clădirii va ajunge la aproximativ 50 de milioane de ruble”, a declarat acesta, in aceste zile, la o conferință de presă in Moscova.

Cronicile dateaza temelia acestei biserici în anul 1525 – data de construcție a Manastirii Novodevichy. În septembrie 1812, manastirea a fost temporar ocupata de francezi, care nu au putut distruge întreaga mănăstire, dar au distrus Biserica Tăierea Capului Sfantului Ioan Botezătorul.

Contemporana mănăstirii, această biserică a fost parte integrantă din ansamblul său. Unul din turnurile mănăstirii se numește, astazi, Predtechenskaya” (“al Botezătorul”).

Arhitecții proiectului de reconstruire a bisericii se folosesc de schite și de desene din secolul al 19-lea, dar din lipsă de modele detaliate este imposibil sa se restabileasca aspectul autentic al bisericii. Biserica a avut 30 de metri înălțime.

Multumita săpăturilor arheologice, amplasamentul exact al bisericii inițiale a fost si el identificat. În momentul de față, acest lacas se afla în zona-tampon a unui sit de patrimoniu mondial UNESCO, care impune cerințe specifice: noua biserică nu trebuie să modifice radical situația existentă a urbanismului și nici sa depășeasca turnurile mănăstirii, ceea ce înseamnă că nu trebuie să fie mai mare de 18 metri.

Noua biserica va fi una memorială, în comemorarea a 200 de ani de la expulzarea trupelor lui Napoleon. Constructia acestei biserici, care va putea primi pana la 150 de persoane, trebuie să fie finalizata în termen de un an. Acoperisul acesteia (tentat – cort) va respecta traditia acoperisurilor lacasurilor medievale, pe care Rusia o respecta in cazul bisericilor memoriale ridicate in cinstea victoriilor trupelor rusesti.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.