STIRI din ORTODOXIE: Vardzia, un complex monahal rupestru unic. Incepe conservarea

Vardzia este un complex unic, din Georgia – o manastire rupestra din secolele XII-XIII, aflata pe valea râului Kura, situata la aproximativ 70 km sud de orasul Borjomi. Aceasta reprezinta un monument remarcabil, de arhitectură georgiană medievală.

Un seminar internațional de trei zile, dedicat dezvoltarii de planuri pentru conservarea complexului monahal rupestru Vardzia, din regiunea Samche-Javaheti, a început pe 9 iulie, in rezervația naturală. Seminarul a fost organizat de către Agenția Națională pentru Conservarea Patrimoniului Cultural din Georgia și Ministerul Culturii și Protectiei Monumentelor din Georgia.

“Scopul principal al Agenției Naționale pentru Conservarea Patrimoniului Cultural din Georgia este stoparea alunecarilor de teren in complexul unic rupestru și prelungirea duratei de existenta a sitului istoric. În scopul salvarii Vardziei, specialiști georgieni trebuie să se unească și să lucreze la documentul (încă inexistent) de conservare a Vardzia. Acest document va servi ca început al pregătirii planului de control al complexului manastirii rupestre”, informează Ministerul Culturii.

Ansamblul a fost construit, în principal, între 1156 și 1203, în timpul domniei lui George al III-lea și a fiicei sale Regina Tamara, la granița de sud-vest a Georgiei. Complexul mănăstiresc a jucat un rol important în viața politică și culturală a țării. Acesta a fost folosit, de asemenea, în scop de apărare – există un tunel secret, în partea de est, care merge până la râu. Sute de camere și de pasaje intre acestea au fost construite în interiorul muntelui, intinzandu-se pe 800 de metri de-a lungul acestuia, până la 50 de metri adâncime, pe 8 nivele. Printre camere, erau trapeze, chilii, zone de depozitare și crame.

Complexul mănăstirii Vardzia are 15 biserici. Biserica Adormirii Maicii Domnului este situata în centru; pe pereții bisericii exista fresce unice (care ii descriu, printre altele, pe George III și Regina Tamara). Frescele descriu Adormirea Maicii Domnului, Înălțarea Domnului și Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, fiind de o mare valoare istorică și artistică.

După înființarea guvernului sovietic în Georgia, a inceput cercetarea științifică a complexului mănăstiresc, iar slujbele s-au oprit. Mai intai, aici, a fost infiintata o bază turistică, iar in 1938 complexul a fost declarat rezervație naturală. În 1970-1971, s-au efectuat lucrări de excavație.

Cu binecuvântarea Catolicosului-Patriarh al Întregii Georgii, Ilia al II-lea, slujbele în Vardzia au fost reluate in 1989. In septembrie 2004, au fost efectuate lucrări de reabilitare la complexul manastirii, iar în anul 2007, Ministerul Culturii și Protectiei Monumentelor din Georgia a prezentat o listă de 15 monumente de cultură și ale naturii, UNESCO, intre acestea aflandu-se si Vardzia.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.