Expoziţie cu fotografii ale mânăstirilor de lemn din Gorj la Padova

Cu binecuvântarea IPS dr. Irineu Popa, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, joi, 15 ianuarie, ora 18.30, la Centrul Cultural „Via Alsazia” din Padova, Italia a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie cu tema: “Bisericile de lemn din judeţul Gorj – tezaur de arhitectură şi iconografie românească.”

Manifestarea a fost organizată de Mitropolia Olteniei prin intermediul Fundaţiei “Cuvântul care zideşte”, în colaborare cu Asociaţia socio – culturală română “Columna” din Padova. În realizarea acestei expoziţii organizatorii s-au bucurat de sprijinul partenerilor din Italia: Primăria din Padova, Liga românilor din Italia, Consiliul comunal al cartierului 3 şi

Parohia ortodoxă română “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Padova, precum şi a partenerilor din ţară: Directia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Gorj şi SC Multiconstruct din Craiova.

Vernisajul expoziţiei a fost deschis prin prezentarea mesajului IPS Părinte Mitropolit dr. Irineu Popa. Înaltpreasfinţia Sa a subliniat faptul că “expoziţia are menirea să transforme un eveniment cultural într-un ambient profund spiritual care să ne adune laolaltă, români de acasă cu fraţii noştri de peste hotare şi confraţii noştri italieni, atât de apropiaţi nouă prin origine, limbă şi cultură”. De asemenea, IPS Irineu a evidenţiat faptul că “bisericile de lemn din judeţul Gorj au darul de a prezenta ceea ce este valoros, profund şi frumos în civilizaţia satului românesc. Ele pun în evidenţă o lume a frumosului în care ţăranul român descoperă bogăţiile sale spirituale.”

După cum ne-a transmis de la Padova părintele Ion Resceanu, directorul Fundaţiei “Cuvântul care zideşte”, expoziţia s-a bucurat de un real interes în rândul reprezentanţilor comunităţii române din Padova şi va rămâne deschisă publicului vizitator până pe 20 ianuarie.

Amintim că expoziţia face parte din proiectul intitulat “Bisericile de lemn din judeţul Gorj – tezaur de arhitectură şi iconografie românească”, implementat de Mitropolia Olteniei prin Fundaţia „Cuvântul care zideşte” şi are ca scop prezentarea valorilor patrimoniale reprezentate de bisericile de lemn din judeţul Gorj, adevărate repere de credinţă creştin ortodoxă, de arhitectură şi istorie românească. Ea a fost realizată de o echipă formată din Emil Bănuţi, artist fotograf, membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi părintele Silviu Ciocşan, inspector eparhial, specialist în monumente istorice în cadrul Mitropoliei Olteniei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.