STIRI POLITICA si RELIGIE: Extrase din cuvantarea Vicepresedintelui american Joe Biden

Mai jos, aveti traducerea Lacasuri Ortodoxe, a unor extrase din transcrierea discursului Vicepresedintelui american Joe Biden, adresat celui de-al 42-lea Congres al Laicilor si Clericilor, din Arhidioceza Grec-Ortodoxa a Americii, in timpul Marelui Banchet organizat in Philadelphia Marriott Downtown Hotel (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Extrasele fac referire la libertatea religioasă și la Patriarhia Ecumenică:

“Pot să spun sincer că timpul petrecut în Turcia, timpul petrecut cu Patriarhul, a fost unul dintre punctele culminante ale carierei mele…”

“Vreau să va spun aceasta, din adancul inimii mele: Sanctitatea Sa este una dintre cele mai mari imagini ale lui Hristos pe care le-am întâlnit vreodată, în viața mea. El este într-adevăr un om remarcabil, remarcabil, remarcabil de blând, cu o coloana vertebrala de oțel. Știti, in prima ședință ca Vicepreședinte, am avut posibilitatea sa am o audiență cu Patriarhul Ecumenic. Și a fost unul dintre cele mai mari onoruri din cariera mea.”

“În plus față de faptul ca acesta este atât de cald și asemenea lui Hristos în generozitatea sa, el mai este, totodata, lipsit de orice pretenție. Nu există absolut nicio pretenție legata de om. El doar te îmbratiseaza, atunci când stai de vorba cu el. Adevărul este că, declarația sa din 1997, că “a comite o crimă împotriva lumii naturale este un păcat”, a venit cu mult înaintea vremii in care a ajuns sa-si castige porecla de “Patriarh verde”.

“El este primul Patriarh care a participat vreodată la o inaugurare papala – a Papei Francisc (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Si nu ma surprinde faptul ca, atunci cand am fost cu președintele Shimon Peres, acordandu-i Medalia de Aur a Congresului, cu nu prea mult timp în urmă, mi-a spus că atunci când el și Președintele Mahmoud Abbas s-au întâlnit recent – un evreu și un musulman – i-au cerut Patriarhului să se roage pentru ei. Ei i-au cerut Patriarhului să se roage pentru ei. Așa cum am spus, acesta este un om care face totul în viața lui, in mod vizibil, in concordanță cu ceea ce spune și cu ceea ce crede…”

“A doua problemă pe care aș dori să o menționez în seara asta, și una despre care eu sunt la fel de optimist, este libertatea religioasă și dreptul Bisericii Grec-Ortodoxe de a controla destinul său, libera de influența oricărui guvern – a oricărui guvern, a tuturor. Dreptul de a decide cine este Patriarhul, nu trebuie sa depinda de afacerile vreunui stat. Dreptul de a redeschide Seminarul Halki este de bază. Și protecția locurilor sfinte și a siturilor de patrimoniu din Turcia este absolut necesara. Este de bază. Aceasta este esența libertății religioase…”

“Și, după cum prietenii mei din comunitate știu, am avut discuții directe cu Prim-Ministrul Erdogan, pe care îl cunosc bine. Am fost direct cu el – stiu că e un șoc pentru voi. Dar am fost direct; și eu cred, eu cred că există unele motive sa fim optimisti. Acesta este unul dintre motivele pentru care m-am hotarat sa apăr cauza în Senat, în calitate de vicepreședinte. Am vorbit despre acest lucru; este de bază. Nu este vorba doar de fond; trece dincolo de o problemă greaca, este o problemă ortodoxa greaca. Este de bază. Este absolut de bază. A fost o discuție care a existat inainte, în decembrie 2011, și continuă pentru mine. Noi credem în dreptul universal de a te închina liber. Și eu cred, cu tărie, că in fiecare dintre aceste cazuri – și in altele – marea credință a Bisericii Grec-Ortodoxe ar trebui să aibă ceea ce toți oamenii de toate credințele merită: libertatea de a practica religia, fără nicio restricție…”

“Și, vreau să închei cu o idee pe care Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic, a amintit-o in casa mea, în 2009, ca invitat al meu. “De-a lungul vietii voastre”, mi-a spus el, “ați auzit o comanda simpla: Trezeste-te!”. Trezeste-te! El a continuat prin a spune, și citez: “O astfel de idee simplă; dar cât de profunda idee! O mare chemare, la slujirea colegilor dumneavoastră, bărbati și femei!”. Acest moment din istorie presupune o trezire. Acest om al conștiinței, compasiunii, curajului, credinței, ne cheama sa ne trezim, pentru a satisface nevoile țării și ale lumii noastre”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.