STIRI PELERINAJE (foto -video): Drumul Sfant – Velikoretsky. Procesiunea Rusiei – 5 zile, 180 Km cu Icoana Sf Nicolae – despre care mass -media tace

Procesiunea Crucii (Drumul crucii) – Velikoretsky este cea mai veche, cea mai lungă si cea mai mare procesiune din Rusia. 40.000 de pelerini din întreaga țară au mers pe jos 180 de km, timp de 5 zile, la icoana Sfantului Nicolae făcătorul de minuni.

In ultimele zile, unii dintre credinciosii ortodocși au fost intervievati despre ceea ce îi motivează să ia parte la acest pelerinaj dificil și solicitant, de televiziunea RT (vezi galeria media).

Ce îi motivează? De ce aleg o astfel de cale provocatoare? Unde ii duce aceasta cale? Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe va prezinta, mai jos, principalele date legate de aceasta extraordinara procesiune. In galeria media a articolului de fata (www.lacasuriortodoxe.ro) v-am pregatit si materialul video amintit, alaturi de un album foto cu zeci de imagini surprinse in cadrul acestui unic eveniment.

Procesiunea – pelerinajul Velikoretskiy (Raul Mare)

Mass-media nu vrea sa aminteasca nimic legat de modul în care, pe 3 iunie, mii de pelerini din diferite orașe și sate din Rusia isi încep călătoria de… 180 de km.

La slujbele bisericii din satul Velikoretskiy participă, în fiecare an, mai mult de 10.000 de persoane, inclusiv vizitatori străini. In anul 1383, pe malul înalt al Râului Mare, țăranul Agalakov a fost vizitat de icoana Sfantului Nicolae. Curand icoana a început să vindece și să faca minuni.

Zvonul despre icoana făcătoare de minuni s-a răspândit rapid în întreaga regiune, oamenii venind la locul apariției icoanei, mulțumind lui Dumnezeu pentru ca le-a daruit icoana care le daruia mangaiere spirituala si vindecare. Prin eforturile lor, țăranii au construit o capelă la locul apariției icoanei, și mai târziu, au început constructia unei biserici mai demne pentru icoana minunata

În secolele XIII-XIV, poporul rus abia incepuse să se stabilească în ținuturile Vyatka, care erau populate în principal de triburi păgâne. În 1392, interesul pentru icoana i-a determinat pe oamenii din Vyatka sa mute icoana in orașul Hlynov (la acel moment, și până în 1780, aceasta era oraș central al Vyatkai). Oamenii din Hlynov au promis să returneze icoana anual, in locul sau de aparitie. Astfel, s-a născut una dintre cele mai vechi tradiții ale Vyatka: procesiunea Velikoretskiy.

Stirile despre icoana făcătoare de minuni au ajuns si in capitala. În secolul al XVI-lea, prin ordinul Tarului Ivan al IV-lea, icoana a fost adusa din Hlynov, în Moscova. În timpul călătoriei, mulți oameni bolnavi au fost vindecați și au avut loc multe minuni. Printr-un decret al Tarului, unul dintre altarele Catedralei Sfantul Vasile a fost sfințit în cinstea Icoanei Sfantului Nicolae Velikoretskiy. Ulterior, au fost pictate mai multe copii ale icoanei.

Din acel moment, întreaga Rusie începea cinstirea Icoanei Sfantului Nicolae Velikoretskiy. A doua oară cand icoana miraculoasa a vizitat Moscova, a fost în secolul al 17-lea, din ordinul Tarului Mihail Fedorovici. În 1668, ziua oficială de cinstire a Icoanei Sfântului Nicolae Velikoretskiy a fost hotarata pentru 24 mai (6 iunie, in calendarul pe stil nou).

Până în anii 1920, Icoana Sfantului Nicolae Velikoretskiy se afla în catedrala principală Vyatka, de unde a început procesiunea. După distrugerea catedralei, icoana a dispărut. De la 1930 la 1990, procesiunea Velikoretskiy a fost interzisa, dar credincioșii, în ciuda interdicției, au participat la procesiunea sfanta în fiecare an. În 1999, traditia veche de secole a reînviat, iar în 2000, prin decret al Patriarhului Alexei al II-lea, procesiunii Velikoretskiy i-a fost acordat statutul de Procesiunea Intregii Rusii.

Pentru mai mult de 600 de ani, Icoana Sfantului Nicolae a fost adusa la locul său de aratare: Râul Mare (Marele Fluviu). Până în 1777, procesiunea trecea chiar si prin apă, cu barci si plute pe Râul Mare, iar apoi a început să aibă loc pe uscat.

Procesiunea Velikoretskiy începe pe 3 iunie, de la Catedrala din Kirov, Sfantul Serafim, iar apoi trece prin satele Makarye, Bobino, Zagarye, Monastyrskoe și Gorohovo. Destinația finală este satul Velikoretskiy, unde se fac slujbe in biserici și pe pontoanele Marelui Rau. Pelerinii se întorc prin satele Medyany și Murygino și ajung, pe 8 iunie, la loc în Kirov.

Mii de pelerini din diferite orașe și sate din Rusia strabat pe jos toti cei 180 de km.

In galeria media a articolului de fata, puteti vedea mai multe fotografii si un material video pe aceasta tema (www.lacasuriortodoxe.ro).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.