Protopopul ortodox Andrew Phillips, din Anglia, a publicat un scurt articol cu referire la noua lege de acceptare a femeilor-episcop in Biserica Angliei (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), preluat si de Biserica Ortodoxa Rusa – 18 iulie 2014.
Va prezentam mai jos traducerea si interpretarea articolului in cauza.
“La urma urmei, primii episcopi de sex feminin din Comuniunea Anglicană au aparut cu peste un deceniu în urmă, iar prima femeie-pastor în urmă cu șaptezeci de ani.
În ceea ce privește capul “Bisericii Angliei”, el este o femeie și toti “episcopii”, ai “Bisericii Angliei”, sunt numiți de Primul-Ministru, care ar putea fi femeie și chiar atee.
Odata ce vicarul “Bisericii Angliei” este de fapt doar un asistent social, atunci ar fi pur si simplu sexist sa interzici sa existe șefi de departamente de asistență socială de sex feminin.
Pe de altă parte, odata ce “Biserica Angliei” a fost parte a Bisericii Ortodoxe, care este Trupul lui Hristos, atunci clerul ei de sex feminin ar trebui sa fie numit eretic, pentru ca Biblia face sa fie clar faptul că Hristos, Care a anulat orice instituție umană, a ales doar bărbați ca Apostoli ai Săi, ceea ce face clar că diferența dintre bărbați și femei nu se datorează vreunei instituții umane, ci este divina și se referă la Creație, privind inapoi, așa cum este descrisa ea în capitolele de deschidere ale Cartii Genezei.
Cu toate acestea, din moment ce “Biserica Angliei” nu este parte a Trupului lui Hristos, ci doar o sectă a Reformei, manipulata la nivel național, care, prin definiție, a înotat cu valul secularist, deoarece a fost fondata de adulterul in serie, criminalul și banditul Henry al VIII-lea, atunci totul pare firesc.
În cazul în care vreun membru al Bisericii Angliei nu a știut aceste lucruri, atunci va trebui să aiba loc o revoluție în viața proprie si in randul valorilor civilizaționale, daca isi mai doreste sa duca o viața onesta si conforma Creștinismului Bisericii.
Din urma cu aproape patruzeci de ani, imi amintesc ca Părintele Sofronie (Saharov), care nu a pemis niciodată vreunui membru al Bisericii Angliei sa treaca pragul bisericii sale grec-ortodoxe, spunea despre un fost anglican care se plângea că a suferit în Biserica Ortodoxă: “Biserica doare”. Acesta pare deranjant. Sigur ca da, Biserica doare. Biserica inseamna sa fii crucifiat. Cu toate acestea, ea, mai inseamna, de asemenea, si sa fii înviat din morți”.
Prot. Andrew Phillips