STIRI Irak. Islamistii golesc Mosul-ul de crestini: mai aveti timp pana la pranz, sambata, sa parasiti orasul!

Vineri, la ora 13, aproape fiecare creștin din Mosul a putut auzi mesajul militanților islamisti sunniți: “mai aveti timp pana la prânz, sâmbătă, să părăsiti orașul!”.

Bărbați, femei și copii îngrămăditi în mașinile vecinilor, unii implorand sa fie luati pana la marginile orașului și sperand sa ajunga in cele mai apropiate sate creștine. Nu si-au luat altceva decat hainele de pe ei, conform celor care au plecat vineri seara, citati de New York Times.

Ordinul Statului Islamic în Irak și Siria a venit după ce creștinii au decis să nu participe la o reuniune pe care ISIS a fixat-o pentru noaptea de joi, pentru a discuta despre statutul lor.

Începând cu anul 2003, când Saddam Hussein a fost înlăturat, creștinii din Mosul, una dintre cele mai vechi comunități crestine din lume, au văzut cum numărul lor se diminuează, de la peste 30.000 la doar câteva mii, dar ISIS a măturat orașul la începutul lunii iunie, creștinii rămasi fugind vineri.

Ordinul de vineri a fost, probabil, sfârșitul existentei crestine in oras.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.