Descoperire uimitoare in Ostia Antica: morminte crestine antice importante. Sfanta Monica si Sfanta Aura

O echipă de arheologi italieni și americani a descoperit rămășițele unor morminte crestine antice importante, pe un sit din apropierea Ostia Antica (foto: teatru roman – Ostia Antica), in Italia.

“Am avut descoperiri uimitoare în ultimii doi ani, in Parco dei Ravennati. În acest an, am descoperit mai mult de o duzină de morminte din era timpurie crestina, aranjate aproape de un mormânt central. Ipoteza noastră este că mormintele din jur sugerează ca persoana îngropata in pozitie centrala a fost una foarte importanta, cum ar fi Sfanta Monica sau Sfanta Aura, acestea avand biserici inchinate, în apropiere”, a declarat Darius Arya, director al Institutului American de Cultură Romana, o organizație non-profit care conduce săpăturile, conform agentiei italienesti ANSA.

Parco dei Ravennati este parte din zona suburbană din jurul orașului-port antic Ostia Antica. Descoperirea mormintelor “ar putea conduce la informații cruciale cu privire la zona Ostia. Sfanta Monica a fost o sfânta de la începutul secolului al 4-lea, fiind mama Sfantului Augustin. Sfanta Aura, din secolul al treilea, a fost patroana spirituala a Ostiei”, a spus Arya.

În plus, mai multe morminte prezentau inscripții funerare, iar arheologii au descoperit o posibila tabletă de plumb, cu un blestem care avea sensul de a-i proteja pe cei morți și a-i anatemiza pe profanatorii de morminte.

“Ei aveau, într-adevăr, blesteme oribile pentru a-i proteja pe cei morți”, a spus, conform Ansa, Paola Germoni, șef al grupului arheologic Ostia.

Situl de excavare din Parco dei Ravennati acoperă o suprafață de 15.000 de metri patrati, iar aici lucreaza, in trei locuri, o echipă de 29 de studenți internaționali.

Echipa de excavare a constatat, de asemenea, o activitate comercială de prelucrare a peștelui in perioada medievală timpurie, care ii ajuta pe arheologi sa descopere legaturi intre activitatile vechi ale asezarii si trecutul său recent.

Daca despre Sfanta Monica se stiu mai multe date, despre Sfanta Aura crestinii ortodocsi au auzit mai rar. Sfanta Aura din Ostia (în limba greacă, Chryse, ambele nume însemnand “Fata de Aur”), a fost martirizata in Ostia, la mijlocul secolului al treilea, fie în timpul domniei împăratului roman Claudius Gothicus, fie a lui Trebonianus Gallus, informeaza Lacasuri Ortodoxe. Se spune că a fost de sânge regal sau nobil, fiind exilata din Roma in Ostia, pentru că a fost creștina. În Ostia, ea a trăit pe o proprietate din afara zidurilor orașului și a păstrat legătura cu creștinii locali, inclusiv cu episcopul de Ostia, Chiriac (Quiriacus).

Minunile asociate Aurei, în timpul in care se afla în Ostia, fac referire la modul in care, unui prizonier creștin pe nume Censorinus, prins in lanturi, i s-au slabit legaturile în mod miraculos, după atingerea Aurei. 17 soldați convertiti la Creștinism, ca urmare a acestei minuni, au fost ulterior decapitati lângă Caracalla. In plus, se pare ca Aura și prietenii sai au readus la viata, de asemenea, pe fiul mort al unui cizmar. Ulpius Romulus i-a executat pe prietenii Aurei si a torturat-o pe Aura. Când aceasta a refuzat să se inchine zeilor romani, a fost aruncata în mare cu o piatră legată în jurul gâtului.

Conform tradiției, Aura a fost îngropata pe proprietatea sa din Ostia. Biserica Sfanta Aura s-a ridicat, ulterior, in jurul mormântului sau. Biserica a fost reconstruită în secolul al 15-lea. Un fragment dintr-o inscripție creștină, care face referire la Aura, a fost redescoperit lângă Sfanta Aura, în 1981. Ea spune: Chryse HIC DORM [IT] (“Chryse doarme aici”). “Aceasta poate fi o inscripție funerară originală sau se poate sa fi fost atasata mormantului mai târziu. O coloană de marmură, probabil din secolul al 5-lea, a fost descoperita, în 1950, lângă aceeași biserică.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.