STIRI Irak: Groaza semanata de musulmani in randul crestinilor din Mosul

Mai mult de 200 de familii asiriene au fugit panicate din Mosul, pe 17 si 18 iulie, conform termenului limita impus de ISIS pentru convertirea lor la Islam, conform AINA (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). ISIS a emis o declarație care le cerea tuturor creștinilor din Mosul să se convertească la Islam, sa plateasca taxa jizya, un impozit pentru faptul ca esti crestin, sau vor avea parte de sabie. ISIS a hotarat data de 19 iulie ca termen-limită pentru respectarea cerințelor sale. Cei mai mulți asirieni din Mosul au răspuns prin fuga din oraș.

Punctele de control ale ISIS i-au jefuit si pradat, insa, si pe asirienii care au fugit din oraș. ISIS le-a luat banii asirienilor, mașinile, telefoanele mobile, alimentele, aurul, inclusiv bijuteriile false, produsele electronice și chiar medicamentele.

Peste 85 de familii, care au fugit Baghdede (Qarawosh/Hamdaniya), au raportat ca au fost jefuite de toate bunurile lor.

Asirienii au fugit ingroziti, temandu-se pentru viețile lor. Ei s-au simtit in siguranta la Dohuk (Noohadra), unde s-au alăturat altor mii de asirieni, care fugisera înainte din Mosul.

Sutele de asirieni au fost nevoiți să meargă 70 de km pana in Tel Afar, pe timp de noapte, din Mosul, după ce ISIS le-a confiscat automobilele. Ei au mers cu copiii in spate și au ajuns epuizati și deshidratati.

AINA a aflat că aproape 15 familii asiriene s-au convertit la Islam, pentru a nu fi ucise și pentru a nu-si pierde averea. Într-unul din cazuri, o femeie tanara asiriana a fugit de langa familia ei care se convertise, spunând că ea nu a vrut să devină musulmanca. Este ascunsa, în siguranță, în Irakul de Nord.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.