STIRI | Miscare de reforma in Biserica Ortodoxa. Ortodosii arabi nu se mai inteleg cu conducerea grec-ortodoxa

Incidentele concurente din Palestina, Irak și Siria, pe langa “situația dificilă” a Bisericii Ortodoxe, care a rămas nerezolvată pentru mai mult de 200 de ani, toate servesc unui “plan vicios”, cu scopul de constrângere a creștinilor arabi sa-si părăseasca terenurile lor de bastina, sustin liderii Bisericii Ortodoxe Arabe, conform unui raport Jordan Times.

Arhiepiscopul Attallah Hanna din Ierusalim, Arhimandritul Khristophoros Atallah, Arhimandritul Atanasie Kakish și Arhimandritul Meletie Bassal s-au întâlnit zilele trecute, cu mai mult de 700 de membri ai comunității ortodoxe a Clubului Ortodox, pentru a anunța o “mișcare de reforma”, prin care acestia cauta să obțină “drepturile legitime” ale preoților ortodocși arabi și comunităților lor.

În remarcile sale privind reforma, Arhiepiscopul Hanna a descris politicile Bisericii grec-ortodoxe din Ierusalim, ca fiind o “discriminare” împotriva liderilor religioși ortodocși arabi, spunând că el și ceilalți preoți se opun acestora, la fel de mult pe cat se opun politicilor sioniste din Palestina și celor din grupul extremist al Statului Islamic, care au eliminat recent întreaga comunitate creștină din Mosul, in Irak.

Preoții arabi au cerut, de ani de zile, ca Biserica sa numeasca arabi in funcții de conducere, atât în ​​Palestina cat și in Iordania, astfel încât acestia să poată sluji congregațiilor și sa păstreze creștinii ortodocși din țara lor, prin crearea unor instituții care sa se ocupe de această misiune, a spus el, conform Jordan Times.

“Astăzi, mișcarea de reforma, a preotilor, împreună cu Miscarea de Tineret ortodoxă arabă, precum și cu celelalte inițiative ale asociațiilor ortodoxe care cer reforma… modeleaza un viitor nou pentru Biserică”.

Arhiepiscopul Hanna a spus, pentru Jordan Times, că “scopul acestei întâlniri este acela de a sublinia unitatea crestinilor arabi din Orient” și de a evidenția cererile lor. “Scopul nostru nu este acela de a diviza, ci acela de a revigora Biserica Ortodoxă, aducand-o acolo unde ea era in trecut”.

“Respingem orice regula straina cu titlu religios, la fel de puternic precum respingem ocupația israeliana”, a spus el.

În remarcile pentru Jordan Times, Arhimandritul Khristophoros Atallah a remarcat, la randul sau, că există un plan orchestrat de “îndepărtare a creștinilor din Bisericile lor, golind astfel Orientul Mijlociu de cetățenii săi creștini”.

“Cu mai mult de 100 de ani in urma, Biserica Ortodoxă a fost prima și cea mai influenta în țară; acum, comunitatea este în scădere”, a spus el.

“Nu vom permite nicio pierdere, în continuare, a identității ortodoxe; suntem siguri că Dumnezeu este cu noi și, prin urmare, toti ar trebui să lucreze pentru dreptate și justiție”.

Evidențiind unele dintre practicile administrației elene, pe care mișcarea de reforma încearcă să le schimbe, Arhimandritul Bassal a declarat ca Biserica Ortodoxă deține o treime din terenul istoric al Palestinei; Cu toate acestea, “Biserica nu are înregistrări financiare anuale”.

“Noi [în Palestina] nu avem școli clericale, sau o universitate, sau adăposturi sau spitale”, a adăugat el, în timp ce instituțiile de învățământ existente sunt “ineficiente”.

Discursurile liderilor Bisericii au fost întrerupte ocazional de tinerii care au participat la reuniune, care au scandat sloganuri în sprijinul unității reformei, mai informeaza Jordan Times.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.