STIRI | Ciprul solicita Curtii Penale Internationale o ancheta privind colonizarea de catre Turcia

“Din 1974, Turcia a implementat o politica sistematica de colonizare a partii ocupate a Ciprului, din care a expulzat aproximativ 170.000 de ciprioți greci, într-o încercare de a schimba caracterul demografic al insulei”, arata un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Această politică turcă, de modificare demografica a Ciprului, se subliniază in comunicat, “a fost condamnata de către Adunarea Generală a ONU, Comisia Drepturilor Omului și Consiliul Europei”.

În plus, se remarcă faptul că “politica de colonizare este interzisă în mod expres de către Convenția a 4-a de la Geneva din 1949 privind protecția persoanelor civile în timp de război (articolul 49 alineatul (6)), care prevede că Puterea` ocupanta nu va deporta sau transfera părți ale propriei populații civile pe teritoriul pe care îl ocupă’”.

În conformitate cu Statutul de la Roma din 1998 al Curții Penale Internaționale (articolul 8 alineatul (2) litera (b) (viii)), “transferul, direct sau indirect, de către Puterea ocupanta, a unor părți ale propriei sale populații civile pe teritoriul pe care îl ocupă, sau deportarea sau transferarea intregii sau a unei parti a populației din teritoriul ocupat în interiorul sau în afara acestui teritoriu “este o crimă de război”, mai arata comunicatul de presă.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe notează “inițiativa deputatului în Parlamentul European, Costas Mavrides, și ciprioților turci împotriva crimelor de război, de a se prezenta procurorului Curții Penale Internaționale o comunicare privind activitatea de soluționare a teritoriului Ciprului, solicitand procurorului sa inițieze, în conformitate cu articolul 15 din Statutul de la Roma, o anchetă privind crimele comise în jurisdicția Curții”.

Guvernul Republicii Cipru s-a pus la dispoziția Curții, prin asigurarea documentației privind colonizarea zonei ocupate a Ciprului de către Turcia.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.