Deschiderea şantierului destinat Memorialului taberei de la Milles (Marsilia)

Proiectul destinat să transforme într-un memorial, tabăra de deportare de la Milles, lângă Aix-en-Provence (Bouches-du-Rhône), a fost lansat duminică.

Dezvoltarea unui memorial pe o suprafaţă de 15.000 m2, va permite publicului să viziteze clădirile din lagărul de concentrare, de tranzit şi de deportare, rămas în continuare în starea cea mai bună, din Franţa.

Deschis în septembrie 1939, destinaţia sitului a variat în funcţie de politica de stat a poporului francez.

A fost primul lagăr de concentrare de la începutul războiului care, printre opozanţii nazismului, avea ca refugiaţi, în Franţa, mulţi intelectuali şi artişti (Max Ernst, Lion Feuchtwanger …). Acesta a devenit un instrument al regimului vichyste, în serviciul ocupanţilor nazişti, servind ca lagăr de deportare a 2500 de evrei prin taberele morţii Drancy şi Rivesaltes, în perioada august-septembrie 1942.

“Scopul Memorialului taberei din Milles este atragerea atenţiei şi responsabilizarea vizitatorilor în faţa permanentei ameninţări a rasismului, antisemitismului, intoleranţei şi fanatismului”, declară asociaţia „Mémoire du camp des Milles”.

Deschiderea sitului pentru public va avea loc undeva la mijlocul anului 2010.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.