publicat în: Arhivă

Biserica Ortodoxa Ucraineana, vizata de o campanie mass-media de defaimare

Biserica Ortodoxă Ucraineană, a Patriarhiei Moscovei, pare să fi devenit victima unei campanii mass-media dirijate, a declarat cancelarul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Mitropolitul Antonie de Boryspil și Brovary.

“Din nefericire, in ultimul timp, ne confruntam cu informații false și provocatoare in mod deschis la adresa Bisericii noastre. Sunt surprins de faptul că acești oameni nu dispun de integritate si ca lanseaza minciuni despre Biserica, in mass-media”, a spus Mitropolitul Antonie, într-un interviu publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei.

Rapoartele mass-media au susținut că, în decembrie, Lavra Pechersk din Kiev, o mănăstire creștin ortodoxa istorica a capitalei ucrainene, ar fi adapostit persoane provocatoare. Biserica a negat rapoartele (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

La sfârșitul lunii februarie, rapoarte de televiziune susțineau că liderul ucrainean Viktor Ianukovici, care a fost înlăturat, s-ar fi ascuns într-un buncăr dintr-o mănăstire din Donetsk. “La scurt timp după aceasta, a devenit clar că a fost o minciună. Dar nimeni nu si-a cerut scuze la nivel oficial fata de Eparhia Donetsk”, a spus Mitropolitul Antonie.

Pe 2 mai, în ziua atacului din Odesa, rapoartele mass-media declarau ca un preot dintr-o biserica le impartea arme închinătorilor. Eparhia de Odessa a respins acuzatiile, dar mass-media încă raspandeste rapoarte false.

Cel mai recent raport, din 6 mai, de asemenea respins de Biserică, susținea că Lavra Sviatohirsk, din regiunea Donețk, si-a închis porțile pentru credincioși, deoarece în prezent ar servi ca bază pentru pistolari.

Ucraina a suferit o schimbare de regim, sustinuta de Occident, care seamănă cu o lovitură de stat militară, în februarie (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Parlamentul țării l-a demis pe Președintele Viktor Ianukovici, a schimbat constituția și a programat alegeri prezidențiale anticipate, pentru 25 mai (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Petro Poroșenko, unul dintre cei mai bogati oameni din Ucraina, a câștigat votul, într-o victorie răsunătoare, cu 54,7% din totalul buletinelor de vot.