Dezmembrarea Cathedral Plaza costa 7 milioane de euro (comunicat)

În cadrul unei conferinţe de presă, IPS Ioan Robu, Arhiepiscop [catolic] Mitropolit de Bucureşti, a prezentat rezultatele unui studiu referitor la costurile reale necesare dezmembrării clădirii Cathedral Plaza şi sesizarea DNA în privinţa faptelor cu caracter penal a personalului Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) în cazul clădirii mai sus amintite, pentru infracţiuni de corupţie şi obstrucţionare a Justiţiei.

Mons. Ioan Robu a arătat că există mai multe studii de specialitate privind modul de dezmembrare a Cathedral Plaza, “dintre care două realizate chiar de compania Millenium Building Development (MBD) care susţin în deplină concordanţă că dezmembrarea este posibilă fără riscuri pentru clădirile înconjurătoare, inclusiv pentru Catedrala Sf. Iosif, dacă se iau măsurile curente pentru astfel de situaţii”.

Arhiepiscopia a comandat şi a obţinut rezultatele unui studiu realizat de firma germană Luxemburger Team GmbH, care i-a fost remis în data de 13 martie 2014. Conform acestuia, Cathedral Plaza poate fi dezmembrată iar terenul poate fi amenajat ca parc/spaţiu verde, cu luarea măsurilor tehnice de siguranţă adecvate la un cost al lucrărilor estimat la 7.389.180 euro. Suma este de câteva ori mai mică decât costurile enorme avansate de MBD cu scopul de a descuraja desfiinţarea clădirii ilegale de către Primăria Capitalei.

Studiul amintit arată că riscurile posibile în astfel de situaţii pot fi preîntâmpinate prin limitarea cursei macaralelor, astfel încât să nu survoleze Catedrala, demontarea în ordinea inversă montării faţadei şi a structurii metalice, prin tăierea în bucăţi de maxim 2 x 2 m (4 mp) a planşeelor de beton, prin folosirea de plase de protecţie, tobogane şi a altor metode care asigură protecţia bunurilor şi persoanelor aflate în apropierea şantierului sau în interiorul acestuia.

De asemenea, IPS Ioan Robu a anunţat faptul că ARCB a sesizat DNA în legătura cu activităţile cu caracter penal ale unor angajaţi ai PMB în cazul Cathedral Plaza, pentru infracţiuni de corupţie şi obstrucţionare a Justiţiei. Plângerea a fost înregistrată la DNA cu numărul 7048/2014. Prin acţiunile întreprinse de angajaţii PMB se urmăreşte lăsarea fără efecte a sentinţei de demolare a Cathedral Plaza şi menţinerea unui prejudiciu al Municipalităţii, în valoare de circa şase sute de mii de dolari, care reprezintă contravaloarea vânzării către MBD a unei părţi din domeniul public (fostul parc de lângă Catedrala Sf Iosif pe care se află Cathedral Plaza). Noi considerăm că aceste fapte urmăresc înlesnirea obţinerii unei eventuale decizii de intrare în legalitate a clădirii, ceea ce este imposibil într-un stat de drept.

Lipsa de apetit şi acţiune a PMB pentru recuperarea domeniului public şi respectarea deciziilor irevocabile va face şi obiectul unei sesizări adresate Curţii de Conturi.

Biroul de presă ARCB, pr. Francisc Doboş – purtător de cuvânt

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.