Declaratiile agresive ale uniatilor si actiunile lor vizeaza si afecteaza Ortodoxia canonica

In cadrul discursului sau de bun venit, adresat participantilor la cel de-al 4-lea Forum European catolic-Ortodox din Minsk (2-6 iunie), Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk (foto) a afirmat:

“Din păcate, forumul nostru are loc cu unele evenimentele triste din Ucraina pe fundal. Oamenii continuă să moară în timpul acestui conflict politic, focurile nu inceteaza pe străzi sau in piețe. Oamenii rămân profund divizati, nu doar în ce priveste preferințele lor politice, ci, de asemenea, pe tema afilierii lor religioase. Greco-catolicii au jucat un rol distructiv în cadrul acestui climat. Declarațiile Arhiepiscopului lor, ale principalilor ierarhi și clerici, poziția lor extrem de politizata, au contribuit foarte mult la polarizarea societății, exacerbând un conflict care a revendicat deja mai multe victime.

Spre deosebire de Biserica Ortodoxă Ucraineană canonica, unde au stat laolalta susținători ai celor mai diverse orientări politice, inclusiv cei de ambele părți ale baricadei, uniații au fost in mod clar asociati cu una dintre forțe. Declarațiile agresive ale uniatilor, acțiunile lor, vizează si afecteaza Ortodoxia canonica. Contactele lor repetate cu schismaticii, dorința lor de a diviza Biserica Ortodoxă Rusă nedivizată si multinațională, au afectat grav nu numai Ucraina și pe cetatenii ei, ci si dialogul ortodox-catolic. Toate acestea ne-au facut sa revenim și sa ne amintim momentul în care ortodocșii și catolicii nu se considerau aliați, ci concurenți.

Astăzi, am descoperit din nou ceea ce ortodocșii au știut dintotdeauna: Uniatismul a fost și rămâne, din păcate, un proiect special al Bisericii Catolice, de a aduce atingere Ortodoxiei canonice. Chiar aici, pe pământul Belarusiei, au semnat infama “Uniune de la Brest”, in 1596, care a provocat atât de multă suferință pentru ortodocșii din această regiune.

Profit de această ocazie, pentru a ma adresa tuturor partenerilor noștri în dialogul ortodox-catolic, sa faca tot ce este posibil pentru a racori “capetele infierbantate” in mijlocul uniatilor, pentru a opri acțiunile de agravare a crizei, ale greco-catolicilor.

Astăzi, o parte din Biserica Catolică își etaleaza punctele sale forte, talentele și resursele pentru a consolida cooperarea catolico-ortodoxa, iar alta parte (chiar dacă acesta are un statut autonom) face sa nasca neîncrederea și ostilitatea între ortodocși și catolici, la fel ca in perioada de trista amintire”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.