Nicosia: slujba musulmana oficiata intr-o moschee, dupa 51 de ani

Muftiul cipriot turc Talip Atalay a recitat o rugăciune, marți, în Moscheea Taht-el kale din Nicosia – Cipru, care a fost închisa timp de 51 de ani, conform unui raport al publicatiei Cyprus Mail.

Atalay a vizitat moscheea, in urma unei invitatii a liderului Bisericii Grec-Ortodoxe din Cipru, Arhiepiscopul Chrysostomos, ca parte a Procesului de Incredere Religioasa pentru Pace, o inițiativă in procesul de pace, sprijinita de Guvernul Suedez.

Muftiul a fost însoțit de presedintele Fundatiei religioase de caritate EVKAF, Rauf Ersenal, de catre părintele Savvaa – Arhiepiscopul Chrysostomos aflandu-se in străinătate într-o vizită oficială – si de catre ambasadorul suedez Klas Gierow.

Parintele Savvas a spus ca dialogul despre libertatea religioasa a fost atins și că, pe baza acestui principiu, devin posibile accesul liber la monumente religioase, restaurarea lor și utilizarea lor în scopul pentru care au fost construite.

Conform agentiei Ansa, moscheea a luat numele cartierului de est al Nicosiei si se află aproape de Poarta Famagusta. Ea a fost construită în 1826, de către guvernatorul otoman Es-Seyyid Mehmet Agha, în locul unei moschei vechi. Minaretul a fost reconstruit în 1948.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.