Se va intalni Papa cu oficialii chinezi, in cadrul vizitei in Coreea de Sud?

Vaticanul a refuzat să comenteze speculațiile conform carora Papa s-ar intalni cu oficialii chinezi în timpul vizitei sale în Coreea de Sud.

Citând o sursă anonimă, publicatia italieneasca “Lettera43” susținea, in urma cu o zi, că Papa Francisc se va întâlni cu membri ai Partidului Comunist din China, în timpul vizitei sale în Coreea de Sud, in perioada 14-18 august. Publicatia amintea ca, după Coreea de Nord, exista sansa ca Președinția chineză sa il “invite pe pontif la Beijing”.

“În acest caz, Papa ar putea petrece o zi în Coreea de Nord și una în China, ducand mesajul său de pace” si ajutand astfel la “vindecarea rănilor” Bisericii, și chiar ale istoriei, a spus sursa.

Vaticanul continuă să lucreze cu China, ajutand la îmbunătățirea situației catolicilor din țară, care continuă să fie forțati sa functioneze ilegal. Episcopii națiunii comuniste au refuzat să recunoască autoritatea Sfântului Scaun, timp de peste 50 de ani. Dar, deși procesul a fost lent, ambele părți continuă să facă presiuni pentru imbunatatirea relațiilor.

Între timp, sub opresiune, comunitatea catolică subterana crește, iar numărul celor care solicita aprobare din partea Sfântului Scaun este din ce in ce mai mare. Observatorii spun că momentul în care Mao Ze Dong a numit religia o “otravă”, a ramas cu mult in urma.

Papa Benedict al XVI-lea a luat o serie de inițiative în apărarea persecutaților și, în 2007, a adresat o scrisoare catolicilor chinezi, în care denunța atitudinea regimului comunist și nerecunoașterea preoților. El a pastrat dialogul deschis, în ciuda rezistenței grele din partea Curiei Romane.

După ce Francisc a fost ales Papă, Președintele chinez Xi Jinping a devenit oficial lider al Republicii Populare, pe 14 martie 2013 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Unii cred ca Xi va forța o tranziție epocală a societății chineze și liderii internationali vor regândi rolul Chinei în lume, dar mulți rămân inca sceptici.

La 25 de ani de la masacrul din Piața Tiananmen, țara mai are încă mult pana să se bucure de democrație, restricțiile privind libertatea de întrunire și limitarea libertății de exprimare continuă, avand loc sistematic încălcări ale drepturilor omului, inclusiv fortarea la avort, care ramane larg raspandita.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.