Noul Testament: americanii returneaza Muntelui Athos un manuscris vechi bizantin

J. Paul Getty Museum din Los Angeles a anunțat că va returna un mansucris vechi din secolul al 12-lea al Noului Testament, cu miniaturi de nepretuit reprezentând scene din povestirile evanghelice, Mănăstirii Dionisiu din Muntele Athos, conform Romfea.

Muzeul a achiziționat acest manuscris – o capodoperă a artei bizantine – în anul 1983, ca parte dintr-o colecție mai mare. Cu toate acestea, dupa cum a informat muzeul, studii recente efectuate de Ministerul Grec al Culturii și Sportului, împreună cu Muzeul Getty, au indicat faptul că manuscrisul ar fi fost sustras din mănăstire în mod ilegal.

Această presupunere a fost confirmata de o descoperire recenta din evidențele mănăstirii, din 1960, care spune că manuscrisul “dispăruse”, într-adevăr, din mănăstire. Nici atunci, în 1960, nici mai târziu, nu s-au mai primit informații despre dispariția acestuia. Nimeni nu a informat autoritățile de aceasta pierdere, iar manuscrisul nu este listat în nicio baza de date cu opere de artă furate.

Prețiosul manuscris pierdut va reveni in Mănăstirea Dionisiu, după 22 iunie, când expoziția din care acesta face parte, de la Centrul Getty din Brentwood, se va închide (foto: afis).

În 2011, Getty Museum a semnat un memorandum cu Grecia, ambele părți angajandu-se sa lupte cu circulația ilegală de obiecte de patrimoniu cultural. Acest acord prevede, de asemenea, un schimb cultural și realizarea de studii si de cercetari comune, conform jurnalului Los Angeles Times.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.