Expoziţie şi dezbatere la Veneţia despre un patrimoniu cultural românesc mai puţin cunoscut: bisericile de lemn din Gorj

Miercuri, 21 ianuarie, începând cu orele 19:00, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează o dezbatere, urmată de o expoziţie de fotografie, pe tema bisericilor de lemn din judeţul Gorj – tezaur de arhitectură şi iconografie românească.

Manifestarea face parte din proiectul cultural iniţiat de fundaţia „Cuvântul care zideşte” (preşedinte: P.S. Gurie Gorjeanul, episcop vicar la Arhiepiscopia Craiovei; director executiv: preot dr. Ion Reşceanu), cu sprijinul Mitropoliei Olteniei, al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Gorj şi finanţat de Agenţia Fondului Cultural Naţional de pe lângă Ministerul Culturii şi Cultelor.

Proiectul este menit să contribuie la restaurarea, conservarea şi promovarea tezaurului inestimabil al valorilor de patrimoniu cultural eclezial, reprezentat de cele 116 biserici de lemn înregistrate în lista monumentelor istorice, dintre cele aproximativ 150 care supravieţuiesc peste veacuri. Semnificativ şi, în acelaşi timp, alarmant este faptul că în anul 1900 erau înregistrate 263 astfel de valori patrimoniale.

Publicul veneţian va avea ocazia să vizioneze şi un film documentar pe această temă, tradus în limba italiană special pentru eveniment. Deosebit de expresiv, din toate punctele de vedere (regie şi scenariu, cadre, montaj, coloana sonoră), documentarul a fost realizat de Marius Reşceanu şi Marian Vulcănescu într-un mod realist, fără accente melodramatice, pentru a sublinia pericolul degradării şi al căderii în uitare a excepţionalului patrimoniu cultural, arhitectonic şi iconografic reprezentat de bisericile de lemn din Gorj.

Dezbaterile şi filmul documentar vor fi dublate, pentru o mai bună înţelegere şi reprezentare, de expoziţia „Crâmpeie de cer”, cu fotografii in albumul cu acelaşi titlu, apărut la editura Mitropoliei Olteniei (coordonator şi comentariu: preot doctorand Silviu Octavian Ciocşan, fotografii: Emil Bănuţi, grafica: Laurenţiu Bărbuică, pre-press: Valentin Corneanu).

Expoziţia a fost prezentată săptămâna trecută la Centrul Cultural „Via Alsazia” din Padova, fiind vernisată pe 15 ianuarie, în cadrul unei ceremonii organizată cu sprijinul Asociaţiei culturale româneşti „Columna”, al Primăriei din Padova, al Ligii românilor din Italia, al Consiliului comunal al cartierului 3 şi al Parohiei ortodoxe române “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Padova.

Unul din scopurile principale ale organizării acestui eveniment în Italia este acela de a face cunoscută publicului italian o tradiţie fundamentală a culturii autentice româneşti, anume relaţia şi lucrul cu lemnul, inclusiv prin prezentarea unor motive din arhitectura bisericilor de lemn din Gorj care premerg sensurile moderne ale sculpturii lui Constantin Brâncuşi, născut pe aceste meleaguri.

Expoziţia de la Veneţia va rămâne deschisă publicului până pe 3 februarie.

Director ad interim
Dr. Monica Joiţa

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.