PS parinte Siluan al Italiei a slujit in Minsk. Catolicii nu ne sunt toti prieteni, ci si dusmani

In ziua de 4 iunie 2014, Episcopul roman Siluan, care are in pastorire parohiile Bisericii Ortodoxe Roamne din italia, in calitate de participant la cel de-al 4-lea Forum European Ortodox-Catolic, a oficiat Sfanta Liturghie in Biserica Mijlocirii Maicii Domnului, din Kruptsy.

Alaturi de acesta, au slujit Arhiepiscopul George de Michalovce și Košice (Biserica Ortodoxă a Cehiei și Slovaciei) și Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk din Biserica Ortodoxa a Rusiei.

La slujba, au mai participat protopopul Viktor Belyakov, paroh al bisericii, clerici din Exarhatul Belarusiei și membrii ai delegației Departamentului pentru Relații Externe al Bisericii, care au ajuns la Minsk împreună cu Mitropolitul Ilarion.

După slujba, Mitropolitul Ilarion s-a adresat credincioșilor:

“Ne-am adunat în Minsk, pentru a medita împreună cu frații noștri catolici, asupra comportamentului de crestin în această lume, în care oamenilor le sunt impuse diferite viziuni si notiuni. Aceste viziuni, uneori, sunt în contradicție cu poruncile Domnului nostru Iisus Hristos. Ne intalnim cu catolicii, de dragul marturisirii adevărului de credință ortodoxă, astfel încât să ne audă și să înțeleagă poziția noastră, precum si ingrijorarea noastra fata de evenimentele ce au loc în lume”.

“Biserica Catolică are mulți credinciosi in intreaga lume, nu numai prieteni de-ai noștri, ci și dușmani de-ai noștri, acestia din urma aparținând, în primul rând, Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, care se opune unitatii Sfintei Biserici Ortodoxe, sprijinind schismele și facand multe in promovarea turbulentelor din prezent”.

“În acest context, trebuie să vorbim sincer cu frații noștri catolici, sa nu ascundem gândurile noastre dupa cuvinte frumoase și politicoase. Ar trebui să le amintim că ar putea exista standarde duble în relațiile noastre: fie suntem prieteni și aliați, fie dușmani și adversari – tertium non datur. Sperăm că ne vor auzi și vor da mărturie comună despre valorile Evangheliei și poruncile lui Hristos, pe care trebuie să fie cladita viața tuturor creștinilor și a tuturor natiunilor crestine”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.