Nu esti cu nimic mai mare, doar fiindca ai fost facut preot. Problema este: esti pastor, sau functionar de ONG?

“Nu există nicio glorie sau măreție, doar fiindca ai fost hirotonit preot al lui Iisus». Papa Francisc a subliniat acest lucru în predica sa de ieri dimineata, in Casa Santa Marta, sintetizata de Radio Vatican.

«Nu, frații mei. Adesea, totul se va încheia în cel mai comun mod, chiar si in cel mai umilitor: într-un pat, cu cineva care să te hrănească și sa te imbrace… tu, culcat acolo, inutil și bolnav… », a explicat Sfântul Părinte, continuand sa faca referire la dragostea fata de Hristos.

“Dar, cum stai cu prima ta iubire?”: “Aceasta este întrebarea pe care trebuie sa ti-o pui, episcop sau preot, frate al meu – a spus el – cum mai este dragostea ta astăzi, ca și cea a lui Iisus, sau nu? Este ca prima? Esti indragostit ca in prima zi? Sau au intervenit grijile, care mi-au atras atentia in alta parte, să uit de dragoste, pentru o vreme? Am mereu argumente si argumente. Și e normal. Doar atunci când nu există iubire, nu există nici cearta: este totul intrerupt. Nu uitati niciodată prima voastra iubire. Niciodată».

“Aceasta uniune este una profundă. O uniune bazată pe iubire, înainte de orice altceva: înainte de studiu, înainte de dorinta de a deveni ‘un intelectual filosof sau teolog, sau patristic», a amintit Papa Bergoglio.

Referindu-se la ultimele cuvinte ale lui Hristos, care închid Evanghelia lui Ioan, Papa a reamintit sarcina de a fi pastori, “Hraniti-va – a spus el – cu teologia, filosofia, cu patrologia, cu ceea ce studiati, dar hraniti-va ca sa fiti păstori – a continuat el – pentru ca Domnul ne-a chemat la acest lucru și mâinile episcopului de pe capul nostru ne fac pastori”.

Dar, mai intai trebuie sa-ti pui întrebarea, la modul real: “Cum stau cu prima mea iubire?», a repetat acesta. “Fiindca, poți sta în comunitatea creștină cu atitudinea unui angajat al acestui ONG numit Biserica”. “Sunt un pastor, sau un angajat al acestui ONG numit Biserica? Aceasta este întrebarea la care fiecare preot ar trebui să raspunda. Există o diferență», explică el, repetand: “Sunt un păstor”, aceasta este întrebarea pe care eu, ca episcop sau preot, trebuie să mi-o pun».

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.