Slujiri şi vizite chiriarhale în protopopiatul Caransebeş

În duminica a XXIX a după Rusalii, la data de 18 ianuarie a.c, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a poposit întru rugăciune în mijlocul credincioşilor din parohia Feneş, protopopiatul Caransebeş. Cu acest prilej, Ierarhul a săvârşit Sf. Liturghie şi a împărtăşit credincioşilor cuvântul de învăţătură, fiind primul arhiereu, după 35 de ani, care săvârşeşte Sf. Liturghie în această parohie..

Preasfinţia Sa le-a vorbit celor de faţă despre recunoştinţa pe care creştinul autentic trebuie să o aibă în primul rând faţă de Creatorul, Mântuitorul şi Sfinţitorul său, dar şi faţă de semenii săi. Minunea săvârşită de Mântuitorul Iisus prin vindecarea celor zece leproşi are mai multe conotaţii: în primul rând a arat încă o dată că Iisus este Dumnezeu, având puterea de a vindeca pe cei bolnavi, puterea care depăşeşte raţiunea umană. Mai apoi Mântuitorul Hristos şi-a revelat prin firea divină şi firea umană, fiindu-i milă de om ca şi creaţie a Sa, dar în acelaşi timp şi ca semen al Său.

Deopotrivă a dorit a împărtăşi celor de faţă şi o lecţie morală, a cărei titlu făcea referinţă la recunoştinţă, învăţătură care este mereu actuală, într-un prezent continuu şi în lumea cotidiană.

În încheierea cuvântului Său, Ierarhul şi-a exprimat bucuria de a se ruga alături de credincioşii din parohia Feneş, această slujire chiriarhală fiind şi prima vizită a Preasfinţiei Sale în parohia Feneş. Ierarhul a binecuvântat pe toţi credincioşii, împărţindu-le anafora şi oferindu-le o iconiţă cu reproducerea icoanei Maicii Domnului, făcătoare de minuni de la parohia Măru.

În după amiaza aceleiaşi zile Întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului a vizitat schitul „Sf. Nectarie Taumaturgul”-Feneş, unde a cercetat obştea monahală a schitului şi a dispus planul ansamblului monahal, aflat în curs de amenajare.

La ceas de seară Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a săvârşit slujba Vecerniei la parohia Armeniş din cadrul aceluiaşi protopopiat, unde după ce a împărtăşit credincioşilor prezenţi cuvântul de învăţătură şi i-a binecuvântat pe toţi prin ungerea cu untdelemn sfinţit, a cercetat stadiul lucrărilor de restaurare a bisericii parohiale, lucrări aflate în procesul de finalizare. Ierarhul a programat la propunerea părintelui paroh şi a consiliului parohial data săvârşirii slujbei de resfinţire a bisericii, eveniment aşteptat cu multă dragoste şi evlavie de credincioşii din Armeniş. ALBUM FOTO (click pe banner)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.