Comitetul Helsinki raporteaza cazul Arhiepiscopului Jovan de Ohrid

Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului, din Republica Macedonia, conform misiunii sale de monitorizare a situației drepturilor și libertăților omului in aceasta tara, a publicat recent raportul său anual, pentru anul 2013.

Comitetul Helsinki a observat ca, în 2013, ca și în alti ani precedenți, au existat încălcări grave ale libertăților și drepturilor cetățenilor, precum și încălcări grave ale principiului statului de drept și ale cadrului legal de stat. Mai mult decât atât, ceea ce este deosebit de alarmant, este faptul că încălcările înregistrate indica nu numai probleme sistematice în funcționarea organelor și instituțiilor, dar și abuz de autoritate in cadrul acestora.

În capitolul privind drepturile civile și politice, ale acestui raport anual, se vorbeste despre deținuții politici din Republica Macedonia, cu accent pe privarea de libertate a Arhiepiscopului Jovan de Ohrid (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Raportul afirma că Arhiepiscopul Jovan Vraniskovski este primul deținut politic din Macedonia, dupa independența acesteia.

Acțiunea poliției, de arestare a acuzatului, numita “Schismaticii”, reprezintă o încălcare directă a principiului prezumției de nevinovăție a acuzatului. Macedonia, din 2004, refuză să înregistreze Arhiepiscopia Ortodoxa de Ohrid, ca Biserică sau grup religios.

Comitetul Helsinki reprezintă Arhiepiscopia Ortodoxa de Ohrid în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, din 2006, iar un verdict este asteptat în cursul anului 2014. Membrii acestei Biserici se confruntă cu stigmatizari în public, fiind numiti “trădători, schismatici și criminali”, iar Arhiepiscopul Jovan continua sa fie urmarit penal de autoritati, in ultimii 11 ani fiind închis de sase ori, iar în momentul de fata executand o pedeapsă cu închisoarea in “Idrizovo”, Skopje – se mai arata in raport (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.