Sibiu: Reprezentarea jandarmeriei rurale in Muzeul in Aer Liber (foto)

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA vine cu o nouă surpriză pentru vizitatorii săi: o animaţie culturală prin care va fi reprezentat jandarmul rural, un personaj al statutului, dar şi al satului din trecut.

Vreţi să vedeţi cum arătau jandarmii rurali din România anilor 1895-1912? Vreţi să vedeţi culoarea numită în trecut „bleu-jandarm”, amintită în opere literare, dar uitată demult? Doriţi să vă fotografiaţi lângă „jăndarul” de altădată, temut dar şi respectat în satul bunicilor şi străbunicilor voştri? Veniţi începând cu data de 21 iunie 2014 în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului! Această animaţie culturală face parte din programul „Animă ASTRA”, care la rândul lui se încadrează în conceptul de „Muzeu viu”.

În perioada 1893-1949 în satele din România nu exista poliţie, ci jandarmeria rurală. Jandarmii aveau atribuţii mai importante şi mai multe decât actuala poliţie rurală; pe lângă aceasta, jandarmul era un personaj al lumii satului, prezent în toate activităţile cotidiene, în mentalul colectiv şi în opere literare. Dacă portul popular era diferit de la o zonă etnografică sau chiar de la un sat la altul, uniforma jandarmului şi sutana neagră a preotului erau la fel în toată România, fiind un element de unitate şi o parte a peisajului cotidian rural. Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale va reprezenta această temă prin reconstruirea unui post de jandarmi şi prin animaţii culturale prin care, în sezonul estival, în majoritatea sâmbetelor şi duminicilor, un om se va îmbrăca într-o copie fidelă de uniformă de jandarm rural de epocă.

Uniforma este o copie fidelă, realizată pe baza cercetării de arhivă, a regulamentelor militare, a fotografiilor de epocă, a cărţilor poştale şi a altor surse documentare. Prima ţinută care a fost confecţionată şi o veţi vedea este cea model 1893-1895, a unui sergent de jandarmi şi este prima uniformă a jandarmeriei rurale din România. O asemenea uniformă nu se mai găseşte în original în nici un muzeu militar din ţară. Descrierea ei detaliată şi fotografii cu aceasta le găsiţi în documentele anexate. Animaţia va demara în zilele de 21-22 iunie 2014, şi va continua şi în weekendurile următoare. În fiecare sfârşit de săptămână jandarmul din muzeu va fi echipat altfel, pentru că existau 3 ţinute, care se realizau prin schimbarea unor accesorii ale uniformei (detaliile le găsiţi în documentul word unde este realizată descrierea). În jandarmeria rurală, în anii 1893-1911, sergentul era un grad pe care îl purtau angajaţii, iar funcţia corespunzătoare pentru acest grad era, până în 1908, acea de şef de secţie sau de pluton – comandatul jandarmeriei unei plăşi (subdiviziune teritorial-administrativă, intermediară între comună şi judeţ), iar anii 1908-1911 sergenţii erau şefi de post din fiecare comună rurală. Ulterior gradul va fi rezervat numai pentru trupa în termen.

Această activitate exemplifică cel mai bine rostul unui muzeu: cercetarea ştiinţifică nu se rezumă numai la publicarea unor articole sau cărţi, pentru un public de specialitate, restrâns, ci este oferită întregului public, de la oameni maturi până la copiii mici, care trec pragul muzeului. Prin acurateţea ştiinţifică cu care este realizată copia după original, Muzeul ASTRA arată respectul pentru publicul vizitator şi pentru adevărul istoric; totodată, acesta diversifică gama de activităţi culturale pe care le oferă vizitatorilor, dar completează şi tematica muzeului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.