Comunicarea in Biserica: Avem nevoie de laici competenti sa ne reprezinte!

“S-au dus vremurile in care episcopii buni, mari si varstnici, ca mine, erau cei mai buni purtători de cuvânt ai Bisericii: avem nevoie de laici competenti să ne reprezinte”, a spus cu oarecare umor și cu convingere Cardinalul Timothy Dolan, Arhiepiscop de New York.

Cardinalul a deschis astfel cel de-al 9-lea Seminar profesional de comunicare al Bisericii, care a avut loc la Universitatea Pontificală Sfanta Cruce, in data de 28 aprilie 2014. Printre participanți, s-au aflat mulți profesioniști in comunicare, din Statele Unite ale Americii, Germania, Franța, Mexic.

Discutand despre “provocările culturale pentru comunicatorii Bisericii”, Cardinalul a propus “șapte observații”, pentru realizarea unei comunicari corporative eficiente, într-o abordare pozitivă a sistemului mass-media.

“S-au dus timpurile in care episcopii buni, mari si varstnici, ca mine, erau cei mai buni purtători de cuvânt ai Bisericii: avem nevoie de laici competenti să ne reprezinte”, a spus acesta.

Cu toate acestea, a adăugat el, în cazul în care episcopii “merită critici, si au nevoie de ele” și “si le insusesc din toata inima”, ele trebuie să fie “corecte, dezinteresate”, fără a cădea “în cealalta extremă, incat sa se creada, acum, ca toti cei care sunt episcopi, nu mai sunt buni”.

Împotriva posibilelor atacuri, el a cerut să se “răspundă cu caritate și iubire”, practicand “invitația lui Iisus, de a întoarce și celălalt obraz, fără a aborda invective si cuvinte dure”, in maniera: “lucrurile sunt la fel de importante, ca si ceea ce spunem”.

“Nu vă fie teamă să spuneti adevărul”, a spus Cardinalul, “chiar si in situatii neplacute pentru instituție”, pentru că “oamenii doresc și se așteaptă ca Biserica să fie transparenta”.

În plus, “oamenii cauta cu disperare un sens pentru viata lor”, a spus Cardinalul, care nu a acordat niciodata vreun interviu, fără a menționa numele lui Iisus: “dacă mi s-a cerut un interviu, aceasta s-a intamplat pentru că eu sunt un pastor, nu un primar”.

Activitățile seminarului au continuat pana ieri, 30 aprilie. In urma cu o zi, a avut loc o intervenție a Arhiepiscopului de Lyon, Cardinalul Philippe Barbarin, pe tema “familia, ca oportunitate de comunicare”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.