Lansarea portalului “Patrimoniul istoric şi architectural Iaşi-România”

În cadrul ciclului de manifestări dedicate împlinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române, sâmbătă 24 ianuarie 2009, orele 17.30, la Muzeul Unirii din Iaşi va fi lansat portalul web de prezentare a monumentelor din judeţul Iaşi.

Portalul este realizat de către Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Iaşi şi poate fi accesat la adresa www.monumenteiasi.ro. Coordonatorul proiectului, consilier Virgil Băbâi, descrie astfel noul site dedicat culturii ieşene :

“Prima secţiune cuprinde
• prezentare generală asupra monumentelor istorice
• prezentarea instituţiilor şi a compartimentelor desemnate cu responsabilitaţi în gestionarea şi protejarea patrimoniului cultural (servicii deconcentratate, muzee, institute de specialitate, comisii, precum şi registrele specialiştilor şi experţilor de patrimoniu din judeţul Iaşi.
• prezentarea celor mai noi evenimente şi a publicaţiilor din domeniu patrimoniului naţional
În această parte punem la dispoziţia publicului informaţiile necesare obţinerii avizelor, înştiinţărilor, adeverinţelor reglemetate de legislaţia în vigoare, precum şi conţinutul cadru al documentaţiilor în vederea obţinerii acestora.

A doua secţiune este de prezentare a monumentelor istorice şi de arhitectură din judeţul Iasi. Aceasta secţiune este împărţită pe cele patru categorii, în funcţie de natura lor:
– I Arheologie;
– II Arhitectura;
– III Monumente de for public;
– IV Monumente memoriale/funerare.

Fiecare categorie dispune de motoare de căutare dupa diferite cuvinte cheie: denumirea monumentului, localizarea monumentului (localitate, comuna, strada…), cod LMI, dupa funcţiunea monumentului (clădire administrativă, clădire pentru sănătate etc….) sau dupa tipul construcţiei (banca, biserica, pod, chilie, liceu, manastire etc…). Listele rezultate pot fi sortate în ordinea alfabetică, ordinea crescatoare sau descrescatoare a codurilor LMI, după localitaţi sau comune. Prezentarea monumentelor istorice şi arhitectură este realizata prin informaţii text sau media.

A treia secţiune este cea de gestionare şi actualizare a bazei de date a monumentelor istorice, a informaţiilor legate de domeniul monumentelor istorice şi arhitectură. Este destinata specialiştilor desemnaţi în actualizarea informaţiilor. Accesarea se face pe pagina https://monumenteiasi.ro/cp/, administratorul poate adăuga utilizatori cu diferite nivele de acces în funcţie de domeniul specific al acestora (arhelogie, arhitectura, legislatie etc.)

Pe pagina de actualizare se gasesc unelte facile de formatare a textelor, de introducere a informatiilor media. Utilizatorii vor fi instruiti în vederea utilizarii tuturor funcţiilor site-ului şi vor dispune de o pagina ‘Help’.

Numărul mare de pagini ale site-ului (1180 de pagini principale şi în total peste 1500 de pagini) impun lucrul cu mai mulţi utilizatori. Un alt avantaj îl reprezinta acela ca fiecare utilizator actualizează baza de date direct pe internet, astfel încât, daca el se afla pe teren, poate introduce informaţiile de la faţa locului, fiind necesar un calculator (laptop) cu o legatură la internet (pe reţeaua de telefonie mobilă). Utilizatorul poate adăuga pagini noi, poate modifica sau şterge paginile existente.

Aplicaţia dispune, de asemenea, de un modul de backup. Din două în două ore, baza de date este salvată pe internet, într-o anumită locaţie, astfel încât să se poată reface baza de date în caz de distrugere. De pe internet baza de date poate fi transferată după un timp stabilit pe CD-uri.

Structura portalului poate fi modificată, astfel încât să corespundă ultimelor modificări din domeniu.
Aplicaţia este optimizată pentru Mozilla Firefox, Opera şi Google Chrom”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.