publicat în: Arhivă

Germania: Biserica ortodoxa ruseasca din Baden-Baden, atacata de un incendiator

“Am fost surprins de ceea ce s-a întâmplat. Biserica noastră se află în oraș de 130 ani, și nu a patit niciodată așa ceva. Îmi pare rău pentru faptul ca biserica noastră a fost atacata – și îmi pare rău pentru persoana care a făcut-o. Nu știu cine este și de ce a facut asta, dar îmi pare rău pentru ea, și mă voi ruga ca Domnul sa-l intoarca la calea cea dreaptă” – spune protopopul Miodrag Glisich, de care apartine Biserica Schimbarea la Fata din Baden-Baden, Germania.

Mass-media locală este si ea nedumerita, in ce priveste cauzele care au provocat incidentul, și a numit “ciudat”, “misterios” si salbatic ceea ce s-a întâmplat în noaptea de 27 aprilie, când un necunoscut a încercat să incendieze Biserica ruseasca Schimbarea la Față. Acest lucru s-a întâmplat cu câteva ore înainte de începerea Sfintei Liturghii.

“In biserica, se afla un mormant – acolo unde se afla rămășițele pamantesti ale ctitorilor și binefăcătorilor bisericii construite în urmă cu 130 de ani – iar printr-o mica fereastra, raufacatorul a fost descoperit turnand benzină”, a declarat parohul Eugene Balobanov. “Din fericire, focul nu s-a extins. Apoi, acesta a stropit cu benzina si a dat foc unui recipient cu hartii si unei banci de lemn de pin din curtea din spate. Locuitorii din casa vecină au văzut flăcările din curtea bisericii și au alertat politia, care, la sosire, a efectuat investigatii primare.

Pompierii au reușit să stingă focul. Infractorul a fugit. În ciuda unei căutari intensive de catre poliție, prinderea lui a eșuat. Este discutabil dacă acest act a fost motivat politic.