Sinodul Antiohiei intrerupe comuniunea cu Patriarhia Ierusalimului. Hotarari si discutii

Sfântul Sinod al Patriarhiei Grec-Ortodoxe a Antiohiei s-a întrunit in aceste zile, într-o sesiune extraordinară, la Institutul Teologic Ortodox Sfântul Ioan Damaschin din Balamand, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Ioan X.

Membrii Sinodului au discutat despre situația dureroasă a celor ce traiesc in țările din regiune (Orientul Mijlociu), în special in Siria, reafirmând sprijinul lor pentru acest popor.

Ei au reînnoit apelul la conservarea principiilor coexistenței creștin-musulmane în Siria și Liban, precum și în toate țările din Orient, reafirmand pozițiile lor fata de aceasta problema.

Membrii Sinodului au reînnoit, de asemenea, apelul lor, cu accent pe comunitatea internațională, pentru eliberarea tuturor celor rapiti și, mai precis, eliberarea Mitropoliților de Alep, Paul și John, prizonieri inca de anul trecut, pe fondul tăcerii scandaloase arabe și internaționale.

Membrii Sinodului au mai cerut, ca prevederile constitutionale din Siria și Liban sa păstreze fundamentele statului civil și anume, în special, suveranitatea, stabilitatea și coexistența, care sunt benefice pentru creșterea și dezvoltarea persoanei umane în aceste țări.

Membrii Sinodului au mai analizat situația generală a Bisericii și au discutat despre cele mai recente evoluții în conflictul cu Patriarhia Ierusalimului, privind jurisdictia asupra Eparhiei de Qatar, hotarand:

1. se solicita Patriarhului Antiohiei sa nu mai fie amintit in diptice Patriarhul Ierusalimului (lista cu numele liderilor Bisericilor Ortodoxe autocefale aflate în comuniune reciproca, amintite la fiecare Liturghie);

2. se solicita Preafericitului Părinte Patriarh sa le scrie șefilor Bisericilor Ortodoxe autocefale surori, pentru a-i informa și a le cere sa actioneze în rezolvarea acestei crize, cu consecințe care reprezinta un impediment in mărturisirea unității ortodoxe;

3. mandatarea Preafericitului Părinte Patriarh in luarea de măsuri necesare punerii în aplicare a acestei decizii sau încetarii efectelor sale, în cazul în care motivele care au dus la adoptarea acestei decizii nu mai există.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.