Bulgaria si Macedonia: eveniment comun in premiera, privind alfabetul slavon, dar fara – comuniune

Bulgaria și Macedonia vor organiza, pentru prima dată, un eveniment comun pentru marcarea festivităților anuale ale alfabetului si culturii slavone.

Pe 11 mai, Arhiepiscopul Stefan, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Macedonene, și președintele Academiei de Științe a Macedoniei, Vlado Kambovski, urmează să sosească la Sofia, conform unui raport al agenției Cross.

Vizita acestora are loc la invitația sefului Academiei Bulgare de Științe, Stefan Vodenicharov.

În Bulgaria, reprezentanții Macedoniei vor participa la o Liturghie celebrată de către Patriarhul Neofit (foto), șeful Bisericii Ortodoxe Bulgare, și ulterior vor lua parte la un eveniment organizat de Academia de Științe.

Biserica Ortodoxa Bulgara, cu toate acestea, nu va fi prezenta la festivitățile din academie, deoarece nu recunoaște instituția religioasă a Macedoniei ca independenta. Reprezentanții Bisericii i-au specificat, de asemenea, in mod clar Arhiepiscopului Macedoniei, ca ar putea participa la Sfânta Liturghie, pe 11 mai, în Catedrala Alexander Nevsky, doar ca laic, preoților instituțiilor bulgare și macedonene fiindu-le oprita celebrarea Liturghiei în comun.

În 1967, Biserica Ortodoxă Macedoneană s-a declarat independenta de Patriarhia Sârbă, de care aparținuse anterior, dar nu a fost recunoscuta de nicio alta Biserica Ortodoxa.

Bulgaria sărbătorește pe 24 mai (C.Iul – 11 mai) Ziua Educației și Culturii si a Scrierii Slave, ziua oficială a Sfintilor Frati Chiril si Metodie – cărturari bizantini care au scris primul alfabet slav în 855 dupa Hristos, și au tradus în bulgara veche Biblia și literatura religioasă a Creștinismului Ortodox.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.