PS Vincentiu: despre conflictul din Siria, tacerea mass -mediei si – complicitatea lumii “civilizate”

In aceste zile, Preasfintitul Parinte Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, s-a adresat multimii de credinciosi aflate in Manastirea istorica Sfintii Voievozi din Slobozia, lansand un apel de ajutorare a victimelor razboiului din Siria (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), pornind de la o actiune initiata de Patriarhia Romana cu precadere in aceasta perioada Luminata.

“Ati auzit, cred, cu totii despre criza, conflictul, ispitele care au loc deja de 4 ani in Siria, o tara straveche cu o civilizatie straveche, in care Patriarhia Antiohiei a stralucit prin Sfintii Patriarhi pe care i-a dat Bisericii Ortodoxe universale, prin cuviosii parinti, prin imnografi. Dar acum, Siria este o tara preponderent musulmana, crestinii sunt o minoritate, agresati multe secole de stapanitorii islamici. Comunitatile crestine din Siria – in Damasc, se afla sediul Patriarhiei Antiohiei – isi gasisera in ultimii 40 -50 de ani o liniste si un echilibru.

Stapanirea tarii, desi de religie musulmana, se arata favorabila unui climat de pace, iar crestinii puteau sa-si duca viata dupa cuvantul Evangheliei Vietii. Numai ca, iata, din nefericire, in ultimii aproape 4 ani, in Siria au pornit revolte impotriva dictaturii Presedintelui Assad. Exista insa o problema: acesti oameni, care lupta impotriva Presedintelui Assad, sunt teroristi islamici, care considera ca numai Islamul este religia adevarata, iar toti ceilalti trebuie sa moara, in Siria neputand exista decat musulmanii.

Si, iata ca lumea asa-zis civilizata, Statele Unite, Comunitatea Europeana ii sprijina pe acesti teroristi islamici, care au daramat biserici crestine. In momentul in care ocupa o localitate, un sat, o comuna, un oras, ii obliga pe toti crestinii sa treaca la religia musulmana, iar daca nu, acestia sunt ucisi.

Doi mitropoliti ortodocsi sunt rapiti de mai bine de un an de zile, si nu se stie nimic – numai Dumnezeu stie. Ne rugam pentru ei, la fiecare Sfanta Liturghie, dar nu se stie daca sunt in viata sau daca au fost ucisi.

Un grup de 25 de maici care conducea o scoala de fete, o scoala in care invatau nu doar fete crestine, ci si musulmane, au fost luate ostatice si numai Dumnezeu stie ce au putut ele indura [in prezent, acestea au fost eliberate N.red.]” – a explicat acesta.

Cuvantul a fost rostit dupa incheierea Sfintei Liturghii arhieresti, oficiata in acest oras al Baraganului, Slobozia, cu ocazia unui pelerinaj la care au participat zeci de mii de credinciosi, in urma sosirii Icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului din Manastirea Rasca. Evenimentul a fost transmis in direct de Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, prin serviciul specializat LiveCamera.

Preasfintitul Parinte a continuat: “Iata de ce, intreaga lume crestin-ortodoxa, la nivel pan-ortodox, a hotarat ca in aceste duminici de dupa Sfintele Pasti sa facem o colecta in bani pentru a-i putea trimite din putinul nostru, din cei doi bani de arama ai vaduvei si ai orfanului, acestor oameni aflati in mare nevoie”.

De asemenea, PS Vincentiu a atras atentia asupra dezinteresului demonstrat de presa, atat nationala cat si internationala, fata de suferinta acestor crestini: “Este incredibil, iata, in mass-media, toate blestematiile lumii acesteia sunt date… Despre aceasta Golgota, pe care se afla o mana de crestini – exista cateva sute de mii de crestini in toata Siria si 40 de milioane de musulmani – nimeni nu spune nimic. Nici despre crucea pe care o poarta ei, despre teroarea in care traiesc, presiunile la care sunt supusi si, sigur, toate acestea, cu aprobarea americana, a Comunitatii Europene, care sunt insensibile la crimele la care este supusa aceasta minoritate crestina.

Va indemn, asadar, in duminica aceasta si in cele doua care urmeaza, sa oferiti obolul vostru unor oameni incercati, mult-incercati, unor copii orfani, tinere batjocorite de musulmani si… Preabunul Dumnezeu sa rasplateasca credinta voastra si generozitatea pe care o aratati, fata de acesti frati ai nostri atat de greu incercati” – mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, conform corespondentilor aflati in zona.

Cuvantul a fost urmat de o colecta in randul credinciosilor aflati in Manastirea Sfintii Voievozi din Slobozia.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.