publicat în: Arhivă

Un algerian “jihadist”, deportat din Franta. Prietenii lui raman stupefiati

Șocate, rudele și prietenii unui algerian care a fost dat afară din Franța, pentru că ar fi recrutat jihadiști pentru a merge in Siria, au declarat, ieri, ca au crezut că acesta era un om complet nevinovat.

Descriindu-l pe Sala Bouhabila ca pe un om blând, care se bucura de petreceri și de cluburi, acestia au spus ca, barbatul în vârstă de 37 de ani – despre care Ministerul de Interne a spus ca a fost reținut în Turcia, în luna martie, într-un autobuz care ducea un grup de oameni în Siria – călătorise în străinătate pentru o actiune umanitara.

“Nu cred povestea asta, eu nu cred că el a mers pentru jihad; mergeam la petreceri, împreună, la cluburi de noapte, nu e deloc radical”, a declarat Maydime, unul dintre prietenii săi, din orașul alpin Albertville, unde locuia Bouhabila, citat de VoR.

Tatăl său a declarat pentru AFP că plecase la muncă în străinătate in scop umanitar – o afirmatie susținută si de către prietenii săi.

“El nu se ducea la moschee în fiecare zi, e nevinovat, e un om bun, vorbește toată lumea asta, este o greșeală”, a declarat Ferhat Bouhabila, la baza clădirii unde locuiește.

Tevfik, un alt prieten al lui Bouhabila, a spus ca “trăia ca toți ceilalți, nu avea nimic de-a face cu toate astea”.

Dar, potrivit Ministerului de Interne, suspectul ar avea legaturi cu “membrii mișcării islamiste radicale, care s-au implicat în recrutarea de barbati, pentru a-i integra in rețelele jihadiste din Afganistan și Siria”.

El a fost predat Franței, de către Turcia, miercuri seară, și a fost trimis înapoi în țara sa de origine, Algeria, în dimineața următoare – prima evacuare imediată, din Franța, a unui străin care ar fi implicat în rețelele jihadiste.

Potrivit cifrelor oficiale, 285 de cetățeni francezi, în prezent, luptă în Siria, incheie VoR.