Patriarhul Bartolomeu, despre reconcilierea cu Biserica Catolica: nu exista alta alternativa!

Intr-un interviu acordat agenției italienesti SIR, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a declarat că, în prezent, există multe probleme pe care ambele Biserici trebuie să le abordeze împreună – informeaza un raport al “Religie in Ucraina”, cu trimitere spre “Pomisna”.

“Astăzi, probabil ca mai mult decat în urmă cu 50 de ani, există o nevoie urgentă de reconciliere. Acest lucru înseamnă ca întâlnirea cu fratele nostru Papa Francisc, din Ierusalim, este foarte importanta”, a spus Patriarhul Bartolomeu, despre vizita viitoare a Papei în Țara Sfântă.

Printre problemele cu care Bisericile Ortodoxă și Catolică se confruntă, el a descris suferința și nedreptatea experimentate de către oamenii din întreaga lume, abuzarea de religie în scopuri politice, dificultățile tot mai mari cu care se confruntă cei care cred în Hristos, și criza de mediu. Toate acestea, conform Patriarhului Bartolomeu, necesită luarea de măsuri decisive, pentru o apropiere reciprocă și reconciliere a diferitelor confesiuni creștine, precum și acțiuni comune care sa vizeze depășirea provocărilor timpurilor noastre.

Patriarhul consideră că Papa Francisc are un rol important în acest sens.

“El este liderul Bisericii, cunoscut pentru sinceritatea și altruismul său, care sufera pentru minciuna si diviziunile Bisericii și suferința din lumea noastră”, a spus Patriarhul Bartolomeu.

Vorbind despre relațiile ortodoxo-catolice din ultima jumătate de secol, Patriarhul Ecumenic a spus că nu au fost ușoare, dar, a mai spus el, este clar că spiritul fraternitatii și respectului a început să domine vechile probleme si polemici, precum și judecata și suspiciunea.

“Mai sunt multe de făcut și drumul pare lung. Dar trebuie sa rămânem pe el, în ciuda dificultăților, pentru că nu există nicio alternativă”, a spus Patriarhul Bartolomeu.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.