Episcopii ortodocsi din SUA reclama lipsa de interes a guvernelor, fata de prigoana crestinilor

Declarația Adunării Episcopilor Ortodocși Canonici din Statele Unite ale Americii, cu ocazia implinirii unui an de la răpirea Mitropoliților Paul de Alep (ortodox) și Mar Gregorios Yohanna (siriac-ortodox) în Siria:

1. Noi, ierarhii Adunării Episcopilor Ortodocși Canonici din Statele Unite ale Americii, reprezentând milioane de creștini ortodocși, ne exprimăm îngrijorarea profundă cu privire la escaladarea neliniștilor și violențelor care continuă în Orientul Mijlociu, în special în Egipt, Irak și Siria.

2. Adunarea noastră denunță orice atac, fie prin violență, răpire, tortură sau omor, față de toate ființele umane, indiferent de rasă, etnie și religie. În plus, deplângem distrugerea tuturor lăcașurilor de cult sau transformarea forțată de la scopul lor inițial.

3. Suntem descurajati, în special, de către indiferenta de neiertat a guvernelor și de lipsa de actiune nejustificata locala și naționala, care a eșuat în datoria de a proteja populația creștină din aceste regiuni. Suntem, de asemenea, profund tulburati de faptul că reprezentanții celor mai vechi comunități creștine din Siria, nu sunt inclusi în procesul de pace și reconciliere. Creștinii din Irak, Egipt și Siria au coexistat pașnic cu adepții tuturor religiilor din regiune, de două mii de ani. Ca atare, ei trebuie să fie respectati și inclusi în toate deciziile, în ceea ce privește justiția socială și politică.

4. A trecut un an, din 22 aprilie 2013, de cand Mitropolitul grec-ortodox Boulos Yazigi (fratele Patriarhului Ioan X al Antiohiei) și Arhiepiscopul ortodox-siriac Yohanna Ibrahim, tot de Alep, Siria, au fost răpiți de către extremiștii islamici, în timpul unei misiuni de caritate comune în regiune. Cu inima întristata, vedem o lipsă tot mai mare de interes din partea autorităților civile, in a ajuta la eliberarea celor doi lideri creștini. Îi încurajăm pe toți oamenii de bună credință sa-i contacteze pe oficialii aleși și să le ceara sa ajute la eforturile de localizare și de salvare a celor doi episcopi. Il imploram pe Marele Mucenic Gheorghe, sfântul patron al creștinilor din Orientul Mijlociu, să mijlocească pentru salvarea lor și întoarcerea în condiții de siguranță.

În plus, facem apel la cele 2,2 miliarde de creștini din lume, precum și la toate persoanele de buna credință și bunăvoință, astfel încât acestea să-i păstreze în gândurile lor, zi de zi, și în rugăciunile lor, pe cei doi episcopi. Cerem, de asemenea, credinciosiosilor creștin-ortodocsi din regiunea noastră, sa introduca o cerere specială la Ectenia Mare, in toate slujbele divine și în timpul celor patruzeci de zile ale perioadei de Paști. Ea va fi plasata înainte de cantarea Maicii Domnului, după cum urmează: “Pentru mântuirea Mitropolitilor, Arhiepiscopii Pavel și Ioan, și intoarcerea in comunitățile lor, Domnului sa ne rugam”.

Membrii Adunării Episcopilor Ortodocși Canonici din Statele Unite ale Americii

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.