Bartolomeu I: Biserica Ortodoxa nu trebuie sa cedeze in fata retoricii nationaliste sau rasiale

“Ori de câte ori o Biserică ortodoxă cedează in fata retoricii naționaliste și sprijina tendințele rasiale, isi pierde din vedere principiile teologice autentice și se deda unei stari spirituale cazute, total străine de miezul Ortodoxiei”.

Într-un discurs rostit în Țările de Jos, Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, care deține un primat de onoare în cadrul Ortodoxiei Rasaritene, a criticat tendințele naționaliste din unele Biserici ortodoxe.

“Conceptul de națiune nu poate deveni un factor determinant al vieții bisericesti sau o linie organizatorica a Bisericii”, a spus Patriarhul Ecumenic, într-un discurs rostit la catedrala catolică veche din Utrecht.

Patriarhul Bartolomeu a făcut aceste comentarii, în timpul unei discutii despre viitorul Sinod Pan-Ortodox.

“Stabilitatea Ortodoxiei, o chestiune de importanță totală pentru întreaga creștinătate, constituie una dintre preocuparile noastre primordiale”, a spus acesta.

“Ortodoxia este chemată să aplice în mod consecvent principiile sale ecleziologice fundamentale, legate de catolicitatea și sinodalitatea Bisericii, într-un mod care sa răspunda reproșurilor de “ortodoxism” și”etnocentrism”, formulate împotriva ei”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.