Cea mai veche reprezentare a Chipului lui Iisus, descoperita in Egipt

O “reprezentare timpurie a lui Iisus” a fost descoperita în Egipt, de către un grup de arheologi spanioli. Echipa de experți presupune că aceasta este cea mai veche imagine cunoscuta care ar ilustra ceea ce multi considera a fi Chipul lui Iisus Hristos.

Pictata pe un perete al unei structuri subterane de piatră, imaginea a fost descoperita în Oxyrhynchus. Acest oras egiptean, este considerat a fi foarte vechi. Experții cred ca bucata mare de piatră datează din secolul al șaselea. În acea perioadă, zona a fost marcata ca un fel de cameră subterană. Noua descoperire arata un bărbat purtând o tunică scurtă, cu părul cret (ondulat) și cu mâna ridicata în aer, în ceea ce arata a fi un gest făcut pentru a da binecuvântare, conform publicatiei Discovery.

“Am putea avea de-a face cu o imagine foarte timpurie a lui Iisus Hristos”, a afirmat Dr. Padro, de la Universitatea din Barcelona, pentru jurnalul La Vanguardia. Din fericire, imaginea a ramas neafectata de secole, intrucat un strat subțire de vopsea a protejat-o de posibilele amenințări.

Cu toate acestea, agentia Haaretz a subliniat într-un articol că, în acea perioadă a istoriei, picturile nu erau foarte fidele modelului lor, trasaturile faciale fiind uneori schimbate, în scopul oferirii unui aspect mult mai măgulitor al individului care era pictat, în loc de a arata eventualele defecte.

Împreună cu reprezentarea lui Iisus Hristos a mai fost gasit un mormant, pe peretii acestuia fiind descoperite mai multe inscripții. Acum, cercetatorii lucrează la descifrarea codului, pentru a indica exact care este misterul acestei structuri de piatră.

O mare varietate de alte personaje sunt reprezentate în aceeași locație, alaturi de prezentarea unor elemente din lumea vegetala si animala.

“Situl arheologic din Oxyrhynchus este deja cunoscut pentru miile de papirusuri găsite acolo, dar niciun scrib nu a fost descoperit până în prezent”, au adăugat cercetătorii, conform unui raport VoR.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.