Odesa: Patriarhul Kirill ii acuza pe politicienii radicali, de impunerea unei solutii unice cu forta

Biserica Ortodoxă Rusă este îndurerata si profund îngrijorata in ce priveste noua vărsare de sânge din Ucraina, unde politicienii radicali încearcă să-și afirme propriile convingeri, în ciuda pierderilor de vieți, conform unei declaratii a Patriarhului Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, prin care acesta a comentat cele mai recente evenimente din Odesa, sudul Ucrainei și regiunea rasariteana Donetsk, unde câteva zeci de persoane au fost ucise.

“Responsabilitatea pentru aceasta, le revine în primul rând celor care recurg la violență în loc de dialog”. Tulburarea, in mod special, este folosita in tacticile gruparilor armate, într-o confruntare civilă, a spus el.

Patriarhul consideră că “folosirea forței, este adesea motivată de aderarea la radicalismul politic și de negarea dreptului oamenilor de a-și exprima convingerile lor”.

“O poziție politică nu poate fi proclamata drept unica si sa fie impusa Ucrainei moderne”, a declarat Kirill, adăugând că valorile creștine de pace, milă și justiție au format poporul ucrainean.

El a cerut “tuturor părților, să se abțină de la folosirea armelor și sa rezolve toate disensiunile, prin dialog”, fiindca “nu există nicio alternativă la dialog”.

“Ucraina se poate vindeca și angaja pe o calea construirii unui trai decent pentru cetățenii săi, doar ca o casă comună pentru persoanele cu diferite convingeri politice”, a spus el.

Patriarhul a exprimat condoleanțe profunde familiilor celor uciși.

“Vestea teribila a oamenilor arsi ​​de vii în Casa Sindicatelor din Odesa, mi-a miscat sufletul și l-a străpuns cu dureri chinuitoare. O crimă oribilă a fost comisă în fața ochilor întregii lumi, o crimă cu care nici inima, nici mintea nu se pot împăca”, a spus el.

“Mă rog pentru ca Ucraina să fie salvata si vindecata, pentru ca vărsarea de sânge să fie oprita, pentru ca părțile aflate în conflict să se impace, precum și ca persoanele cu poziții politice diferite, să fie în măsură, prin Harul lui Dumnezeu, să se asculte reciproc și să înțeleagă ca a încerca să impui opinia cuiva, asupra altora, prin forță, duce la distrugerea unei tari frumoase și binecuvântate”, a spus Kirill.

“În acest moment de necaz, inima mea este alaturi de Ucraina, cu fiecare dintre fiii și fiicele sale, care trec prin suferință, durere, nedumerire, teama și disperare”, a spus el, conform unui raport al agentiei TASS.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.