Vanitate, sete de putere si bogatie in randul clericilor: Va place alpinismul? Mergeti la munte, nu in Biserica!

Papa Francisc a admis ca vanitatea, setea de putere și bogăția, sunt pentru unii preoti si episcopi motive de a se afla in Biserica.

Aceasta a fost tema de reflecție a Papei, in predica sa de ieri, 5 mai, tinuta in casa Sfanta Marta.

Papa a spus că fiecare trebuie sa se gandeasca bine daca Il urmeaza pe Dumnezeu din dragoste sau pentru câștigul personal. “Suntem cu toții păcătoși, și trebuie să facem un efort și sa ne privim pe noi înșine, modul în care ne trăim credința noastră”, a spus el.

Vanitatea “nu este o atitudine corectă. Vanitatea nu este buna, vanitatea ne face să alunecam spre mândrie si totul se termină acolo. Așa că trebuie sa ne intrebam: eu cum Il urmez pe Iisus? Când fac un bine, il fac sub ochii publicului, sau il fac în privat?”.

“Un pastor care este vanitos, nu face bine poporului lui Dumnezeu: chiar dacă el este preot sau episcop, el nu-I urmeaza lui Iisus, daca va fi cucerit de vanitate”.

Cea de-a doua atitudine pe care acesta trebuie să o evite, este setea de putere. Există unii care Ii urmeaza lui Iisus și sunt în căutare de putere. Unii, poate chiar fac asta inconstienti.

“Si in Biserică sunt alpiniști, oameni condusi de ambiție! Sunt mulți intre ei! Dar, dacă vă place alpinismul, mergeti la munte și urcati: este sănătos! Nu veniti la Biserică să urcati! Iisus ii ceartă pe cei care au acest tip de atitudine ambițioasă în Biserică”.

Sfântul Părinte a arătat că atitudinea ucenicilor s-a schimbat doar atunci când Duhul Sfânt s-a pogorat asupra lor. Cu toate acestea, ei trebuie sa continue să se intrebe: în ce mod Il urmez pe Hristos?.

Atitudinea finala care trebuie evitată, este pofta de avere sau de bani. Unii, astăzi, a spus Papa, Il urmeaza pe Iisus, dar încearca “să profite economic de parohie, de eparhie, de comunitatea lor creștină, de spital sau colegiu”.

“Am auzit despre atât de mulți catolici buni, buni creștini, prieteni și binefăcători ai Bisericii, care – s-a descoperit – au acționat pentru profit personal. Ei s-au prezentat ca binefăcători ai Bisericii și au făcut bani din asta…”

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.