Vaticanul incearca limitarea responsabilitatii pentru abuzurile sexuale ale clericilor, doar la nivelul local

Reprezentanți ai Vaticanului au incercat, ieri, sa limiteze responsabilitatea Bisericii Catolice la nivel mondial, in scandalul abuzurilor sexuale ale preotilor sai, susținând că nu a fost încălcata o convenție ONU împotriva tratamentelor inumane sau degradante. Este a doua oară cand Vaticanul a fost cercetat pentru posibila încălcare a Convenției ONU împotriva torturii, ratificata în 2002.

Reprezentanții Vaticanului au depus mărturie în fața Organizației Națiunilor Unite și au afirmat ca responsabilitatea sa se rezuma doar la teritoriul Vaticanului, nu si pe întregul glob.

Vaticanul se concentreaza exclusiv asupra Statului Cetății Vaticanului, a declarat Arhiepiscopul Silvano Tomasi, ambasadorul ONU al Vaticanului la Geneva, citat de AP, aminteste VoR.

Astfel, Vaticanul admite responsabilitatea sa, de a pune în aplicare convenția în limitele micului stat, cu o suprafață doar de 44 de hectare și o populație mai mica de 1.000 de locuitori.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a afirmat săptămâna trecută că Convenția a fost una dintre cele mai importante din cadrul ONU (vezi ARHIVA lacasuri Ortodoxe).

O anchetă a ONU, în luna februarie, a ordonat Vaticanului sa deschida dosarele clericilor care au “ascuns faptele lor” (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Vaticanul a fost marcat, recent, de o serie de scandaluri de abuzuri sexuale ale clericilor, presupusa corupție în Banca Vaticanului și lupte in interiorul Bisericii – mai informeaza un raport VoR.

Anul trecut, la vârsta de 85 de ani, Papa Benedict al XVI-lea a demisionat, afirmand că nu mai era potrivit pentru ceea ce i se cerea de la ministerul petrin, devenind primul pontif care a demisionat în aproape 600 de ani (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.