publicat în: Arhivă

Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei si nordul Olteniei, pe lista primelor 7 monumente pe cale de disparitie din Europa

Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei si nordul Olteniei se afla pe lista primelor 7 monumente pe cale de disparitie din Europa, conform unui comunicat al principalei organizații europene pentru protecția patrimoniului Europa Nostra, citat de agentia Tanjug.

Declaratia a fost făcuta la congresul anual al organizației, de la Viena.

Monumentele sunt în pericol, unele din cauza lipsei de resurse sau de expertiză, altele din cauza neglijentei sau planificarii inadecvate, au spus oficialii Europa Nostra și ai Institutului Băncii Europene de Investiții.

Prin urmare, este necesară o acționare urgentă și vor fi organizate misiuni de salvare, în timpul și după perioada de vară, adoptandu-se planuri de acțiune propuse până la sfârșitul anului, conform oficialilor.

Cele șapte monumente cele mai periclitate, pentru anul 2014, au fost selectate dintr-un total de 11 monumente aflate pe lista initiala. Monumentele au fost propuse de către grupurile internaționale de consultanță, istorici, arheologi, arhitecti, conservatori si instituții financiare.