Relaţiile dintre Roma şi Moscova în creştere

Relaţia dintre Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă Rusă este semnificativ mai bună decât acum câţiva ani, în mare măsură datorită prieteniilor legate între reprezentanţii ambelor Biserici, se afirmă într-o notă a Vaticanului.

Pastorul Iezuit Milan Zust, secretarul Comitetului pentru Colaborare Culturală cu Biserica Ortodoxă şi Ortodox-Răsăriteană, a Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Creştine, a transmis această remarcă cotidianului „L’Osservatore Romano”.

Cotidianul Vaticanului a editat o serie de articole referitoare la relaţiile ecumenice, cu ocazia acestei săptămâni de rugăciune pentru unitate creştină.

Pastorul Zust, însoţit de preşedintele Consiliului pontifical, Cardinalul Walter Kasper, aflat în vizită oficială la Moscova în luna mai a anului trecut, a subliniat importanţa acestor întâlniri personale cu demnitarii ortodocşi, care s-au înmulţit în ultimii ani.

“Relaţiile personale între creştini sunt un mijloc eficient de a promova comuniunea”, a spus el. “Astfel, nu există nicio dorinţă de a înlocui sau scădea dialogul teologic, ci urmărim creşterea încrederii reciproce, necesară pentru ca acest dialog să devină mai productiv.”

În acest sens, pastorul a subliniat importanţa călătoriei Cardinalului Kasper, cu ocazia sărbătorii Sfinţilor Chiril şi Metodiu.

Această vizită, a spus el, a urmărit scopul de a “spori cunoaşterea Bisericii Ortodoxe Ruse, în profunzime, în bogata tradiţie spirituală şi culturală”.

Cardinalul Kasper s-a deplasat în Rusia, la invitaţia mitropolitului Kirill de Smolensk şi Kaliningrad. Cei doi lideri au vorbit de participarea viitoare a Bisericii Ortodoxe Ruse, la începutul acestui an, în cadrul Comisiei mixte de studii ecumenice cu ortodocşii.

“Acest aspect este foarte important”, a afirmat pastorul Zust”, pentru că lipsa de până în prezent a delegaţiei Ortodoxe Ruse oficiale la dialogul teologic, a fost de natură să afecteze activitatea Comisiei.”

Cardinalul a petrecut, de asemenea, mai mult de o oră cu Patriarhul Alexei al II-lea, în cursul acestei vizite. În luna decembrie, când Patriarhul rus a murit, Cardinalul Kasper a condus delegaţia Vaticanului, la înmormântarea acestuia.

Ucraina

Pastorul Zust a afirmat, totodată, că relaţiile cu Biserica Ortodoxă Ucraineană au deschis un dialog fructuos, cu ocazia vizitei Cardinalului Kasper la Mitropolitul Vladimir al Kievului, în decembrie 2007.

În plus faţă de aceste gesturi de prietenie, preotul a luat notă de importanţa Comisiei din care el face parte. Obiectivul său fundamental este oferirea de burse de studiu pentru seminariştii ortodocşi, la Roma, pentru studiu, la universităţile pontificale.

“Această creştere a încrederii reciproce între creştini, divizaţi de triste evenimente istorice şi de păcatul omenesc este semnificativ”, a spus el.

Importanţa acestor contacte nu trebuie să fie, de asemenea, negată de faptul că acestea sunt de multe ori desfăşurate în privat sau cu mare discreţie, a mai spus el. De fapt, această apreciere “creşte puterea lor, care unită cu cea a lui Hristos, poate face minuni, chiar şi atunci când există impresia că avansarea pe calea spre comuniune are un ritm prea încet”, a susţinut Zust.

“Sacrificiile personale, renunţările interioare, detaşarea de ceea ce se întâmplă în jur, dar mai ales cunoaşterea Lui Dumnezeu, sunt mijloace noi prin care toţi trebuie să ne rugăm pentru unitate”, a mai spus el. “Domnul ştie cum să le transforme în elemente de comuniune”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.